Elismerték a tankerületek, hogy vizsgálják, hogyan lehet fatüzelésre átállni

Az RTL.hu szerint igaz a hír, a Klebelsberg Központ valóban kályhás fűtésben gondolkodik az iskolákban.

2022. július 29., 21:00

Szerző:

A Klebelsberg Központ elismerte, valóban a fetüzelésű kályhák beszerzésén és beszereléséne gondolkoznak az iskolákban az idei őszi, rendkívüli kihívásokat tartogató fűtési szezonra. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt,  kályha- és kazánprogramon dolgoznak, amelybe bevonnák az állami intézményeket és a közoktatást is.

Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete részéről viszont úgy kommentálta a terveket, azok abszurdak:

„a fa ára még drasztikusabban emelkedik, mint a gáz ára, tehát semmilyen megtakarítást nem eredményez az oktatásnak. Emellett ezeket a fatüzelésű kazánokat nem is lehet kapni most a piacon.” – kommentálta a terveket.

Mindezek ellenére a cserépkályhák és egyéb fatüzelésű rendszerek iránti kereslet drasztikusan és radikálisan megnőtt egyes, értékesítő cégeknek az RTL számára adott beszámolói alapján. Mivel azonban a szén- és fatüzelés jelenleg több iskolában is egyszerűen kivitelezhetetlen, az elszálló rezsiárak miatt visszatérhet az oktatásba a „szénszünetek” rendszere is.

(Kiemelt kép: Kályhával fűtött osztályterem Orosházán 1983-ban. Fotó: Fortepan / Jankó Attila)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.