Elhunyt Gyulai József Széchenyi-díjas fizikus

Az MTA rendes tagja, a BME professor emeritusa, Hódmezővásárhely díszpolgára 88 évesen távozott az élők sorából.

2021. február 14., 15:27

Szerző:

Az ionsugaras analitika és anyagmódosítás nemzetközileg kiemelkedő tudósa pénteken hunyt el hosszú, súlyos betegség után. Halála pótolhatatlan vesztesége a hazai tudóstársadalomnak és felsőoktatásnak – írja az mta.hu.

Gyulai József úttörő kutatási eredményei ma már az anyagmérnökségben, a gyártástechnológia alapműveleteiben hasznosulnak az integrált mikro- és nanoelektronika területén.

A tudós 1992-től 2004-ig volt az MTA KFKI Anyagtudományi Intézet, majd az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatója, 1993-tól 1995-ig a Bay Zoltán Anyagtechnológiai Intézet alapító igazgatója, 1989–98 között a BME Kísérleti Fizikai Tanszék vezetője.

1999-ben az MTA Műszaki Tudományok Osztálya elnökhelyettese, majd 2005-ben és 2008-ban elnöke lett.

A Magyar Mérnökakadémia tagja, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat tiszteletbeli elnöke, évekig a Gábor Dénes-díj kuratóriumi elnöke, több szakmai társaság és egyesület vezetőségi tagja, számos nemzetközi szakmai elismerés és hazai állami kitüntetés birtokosa volt.

 

(Fotó: Wikipédia)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.