Elhagyja a tanári pályát a polgári engedetlenség elindítója

Elhagyja a tanári pályát Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára. Ő volt az a pedagógus, akinek kiállása februárban elindította a hónapokig tartó polgári engedetlenségi mozgalmat, mely során pedagógusok ezrei álltak ki magukért és az oktatásügyért.

2022. május 24., 18:34

Szerző:

A 444 cikke szerint Tóth Viktornak a felesége is pedagógus, három gyermeket nevelnek, így nyilatkozata szerint egyiküknek előbb-utóbb biztosan meg kellett hoznia a pályaelhagyásról szóló döntést. „Egészen idáig mindig erősebb volt bennem a hivatástudat, felülírta az anyagi szempontokat” – közölte. Már a választások előtt megfogalmazta magában, hogy ha nincs kormányváltás, elhagyja a pályát. 23 évig volt pedagógus, kiégést érez. 

A tanárok a tiltakozás során bérrendezést és önálló oktatási minisztériumot követeltek. Az első, egy napos akcióhoz akkor 12 kollégája csatlakozott Tóthnak. Másnap egy másik neves budapesti gimnáziumban, a Kölcseyben hirdetett polgári engedetlenségi akciót, amelyhez húsz tanár csatlakozott, csütörtökön a Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban pedig a 68 fős tantestületből 48-an álltak ki.

A kormányalakítás után Pintér Sándor belügyminiszter alá szervezték az oktatási területet. 

(Kiemelt képünk: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)