Elfoglalták a diákok Győrben a Baross híd fél sávját

Az eső sem tántorította el a diákokat, mintegy százan elfoglalták Győrben a Baross híd fél sávját. Az Egységes Diákfront követeléseit a tankerület ajtajára ragasztották.

2022. november 4., 20:07

Szerző:

Előre megbeszélten, esernyőkkel érkeztek a diákok a győri belvárosba, a mintegy 200 békés tüntető diákhoz több pedagógus is csatlakozott (a tömeg csak két óra után csökkent a felére). A világszerte ismert tüntetési jelkép, az esernyő nagyon is hasznosnak bizonyult, mivel komolyan rázendített az eső. A Győri Tankerületi Központ ajtajára egy öt pontból álló követelést ragasztott ki a szervező Egységes Diákfront szószólója, Kertész Márton – tudósított a Telex.

A diákok követelései

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Használható tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Vissza a sztrájkjogot!
  • Figyelmet az oktatásra.

A Kazinczy-gimnáziumból valaki ezt kérte: „Tankönyvválasztási lehetőséget a tanároknak.” Ezt is egyetértő „igennel” jutalmazta a tömeg. Egy levélben megfenyegetett tanár felolvasta a Facebookon is nyilvánossá tett válaszát a győri tankerületnek. 

„ ...teremtsék meg a megfelelő feltételeket, korszerű eszközöket, a nyugodt légkört és személyi feltételeket az iskolában. (…) Ne küldjenek el tanárt csak azért, mert a mostani helyzetet teljesen kilátástalannak tartja és az oktatás jövőjéért emeli fel a szavát.” 

– állt többek között Opris Tamás, a vegzált tanár válaszában.

A diákok a Széchenyi térre, a város főterére vonultak, ahol a Felső Tízezer akusztik adott koncertet, ezután a városháza mellett húzódó Baross hídhoz vonultak, és engedéllyel lezárták az egyik sávot.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Palágyi Barbara / 168.hu)

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.