Fény derült az elégetett levélszavazatok ügyére

A 2022-es országgyűlési választások idején Marosvásárhely mellett elégetett levélszavazatokat találtak. Az ügyben nyilatkozó Maros megyei ügyészségi szóvivő elmondta: az elkövető azt állítja, hogy az egészet a sajtó számára rendezték meg.

2022. július 6., 12:16

Szerző:

Még jelenleg is tart a nyomozás az Erdélyben talált kidobott levélszavazatok ügyében, és a vizsgálatot egyelőre nem is tudják lezárni – közölte a Maszollal Mircea Galina, a Maros megyei ügyészség szóvivője.

A vizsgálatok alapján azt feltételezik, hogy az elkövető szándékosan meg akarta téveszteni a közvéleményt. A szavazólapokat a postaládából vette ki az elkövető, majd részben roncsolta őket azt a látszatot keltve, mintha meg akarták volna semmisíteni azokat. A lapon látszó szavazatok nem reálisak, céljuk a megtévesztés volt – jelentette ki a szóvivő.

Mircea Galina kiemelte, hogy

az elkövető rejtett számról először felhívta a sajtót,

majd a médiában megjelent hírek miatt a rendőrség is nyomozni kezdett.

Jelenleg DNS-mintákat és ujjlenyomatokat keresnek, de mivel a helyszínen nincsenek térfigyelő kamerák és a levélszavazatok is tudatosan voltak tönkre téve, valamint alaposan letakarítva, ezért a nyomozás egyelőre nem hozott átütő eredményt.

A szóvivő azt mondta, ennek ellenére nem fejezik be a nyomozást, hiszen bármikor előkerülhetnek újabb bizonyítékok. A vizsgálatok során az ügyészség és a rendőrség folyamatosan együttműködik a Csíkszeredai Magyar Konzulátussal – összegezte a szóvivő.

Marosvásárhely mellett, Jedd közelében egy elhagyatott területen, építési törmelékek közt találtak meg több, félig elégett és egy zsákba pakolt magyarországi szavazólapot.

A lap helyi forrása azt állítja, az a terület, ahol a szavazólapokra rábukkantak, 

„egy eldugott, szemetes vidék, ahová az emberek nem járnak csak úgy sétálni”. 

Ezért is furcsállta, hogy éppen a magyarországi választás előtt néphány nappal, éppen ott és ilyen körülmények között találták meg a félig elégetett szavazólapokat.

Fontos megemlíteni, hogy egyik borítékban sem szerepelt azonosító nyilatkozat, így

a kidobott és részben elégetett levélszavazatok eleve érvénytelenek voltak.

Az ügyet a magyarországi Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálhatta, mert a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki.

(Kiemelt kép: pontmaros.ro – Youtube)

Üzenetnek és példának nevezte minden nyugati és keleti népnek a Kurultajt az Országgyűlés elnöke szombaton Bugacon, a rendezvény megnyitóján. Kövér László emellett hevesen ostorozta a nyugati világ „szellemi bérgyilkosait”, akik meg akarnak másokat fosztani hagyományaiktól és hitüktől.