Elbúcsúzhatunk kedvenc éttermünktől?

Még mindig nehéz helyzetben a vendéglátás. 

2022. január 27., 12:33

Szerző:

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke adott interjút az mfornak a magyar vendéglátás helyzetéről. A KSH adatai szerint 2019-ben a vendéglátásban összesen 26 ezer vállalkozás működött. Ebből 12 ezer volt az önálló vállalkozók száma,  a társas vállalkozások száma pedig közel 14 ezer volt. „A vendéglátás évente 2500-3000 új vállalkozás jelenik meg, és nagyjából ugyanennyi meg is szűnik. Arról nem áll rendelkezésre adat, hogy működésüket átmenetileg mennyi vállalkozás szüntette meg” – fogalmazott a lapnak Kovács László.

„A vendéglátó üzletek száma a 2020. június 30-i állapot szerint 50 832 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest már akkor is 627 üzlettel lett kevesebb. De a járvány első hullámát követően az üzletek döntő többsége még működött, a tartalékoknak köszönhetően, amelyek mostanra fogytak el”

– tette hozzá a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki szerint a vendéglátó üzletek száma a 2020. június 30-i állapot szerint 50 832 volt, amely az egy évvel korábbihoz képest  627 üzlettel lett kevesebb. Kovács azt is elmondta, hogy a „járvány első hullámát követően az üzletek döntő többsége még működött, a tartalékoknak köszönhetően, amelyek mostanra fogytak el”.

„A vendéglátó üzletek hozzávetőleg egyharmadát üzemeltetik kisvállalkozók, körükben sok esetben a magán és a céges kassza „átjárható”. Csakhogy mostanra elfogytak a magántartalékok is. Szerintem 2022 végére a vendéglátóhelyek 25-30 százaléka mond csődöt, vagy teljesen más profilra vált, ha van hozzá tőkéje, ereje, munkavállalója”

– jelentette ki Kovács László. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)

 

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.