Eláruljuk, miért veszekednek legtöbbet a munkahelyeken

Ha hiszi, ha nem, de a légkondicionáló miatt elég sok a vita.

2021. június 27., 09:23

Szerző:

Nagyon meleg volt a héten. Százhúsz éve, 1901 óta nem volt ilyen hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte, hogy csütörtökön megdőlt a melegrekord. Fölöpházán 40 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. És országos átlagban is tíz fokkal melegebb volt mindenütt az ilyenkor szokásosnál. Bár teljes gőzzel hűtenek a klímaberendezések, ez nem mindenkinek okoz örömöt. A túlzásba klímázásnak ugyanis sok hátránya lehet: nemcsak az emberi szervezetet terheli meg, hanem rengeteg konfliktus forrása lehet a munkahelyeken.

Arcüreggyulladást és ízületi fájdalmat okozhat 

„Mindenkinek más a hőérzete, ezért számos konfliktus származik akár a munkahelyen, akár otthon is a nem megfelelően beállított klíma miatt. Megdőlt az a  korábbi orvosi ajánlás, amely szerint mindössze öt fok eltérés lehet a kinti és a benti, klimatizált helyiségek hőmérséklete között” – közölte a 168 kérdésére Piri László háziorvos, aki szerint a tíz fok eltérés az ideális a kinti és a benti hőmérséklet között. „25 fokot tartom ideálisnak, hűvösebbre azonban ne állítsuk a légkondicionálót, mivel megterhelheti az emberi szervezetet. Egyrészt ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás rendkívül megterhelő lehet, akár betegséget is okozhat.” A háziorvos azt tapasztalta, többen is olyan betegséggel keresik fel a rendelőt, amit a hirtelen hőingás okoz.

„Az arra érzékenyek nem ritkán felsőlégúti megbetegedést kapnak, megfáznak, vagy akár arcüreggyulladást is okozhat a túl hűvösre állított benti hőmérsékletből a kánikulába menni” – mondta Piri László, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy senki se üljön közvetlenül oda, ahol ráfújja a hűvös levegőt a légkondicionáló berendezés. „Óvatosan kell bánni mind a klímaberendezéssel, mind a ventilátorral, ne engedjük, hogy közvetlenül ránk fújja a levegőt. Az ugyanis ízületi gyulladáshoz vezethet, sőt, könnyebb úgy megfázni, és akár ki is száradhatunk” – tanácsolja a háziorvos.

Rendelet szabályozza a munkahelyi hőfokot

Rengeteg munkahelyi konfliktus forrása a klímaberendezés, akár hűtenek, akár fűtenek vele, ismerte el a HR szakértő Istenes Viktória a 168-nak. „Mindkét félnek igaza van, a fázós és az izzadós kollégának egyaránt. Ideális esetben a kollégák beszéljék meg az optimális hőmérsékletet, a fázósakat pedig ne ültessék klíma alá. Ha végképp elfajul a konfliktus, akkor a felettesek bevonásával írásbeli szabályokat kell lefektetni. Mindez viszont mérgező mérgező légkört okoz a munkahelyen” – fogalmazott. 

A szakember szerint nem életszerű betartani az orvosok által javasolt 6 fok eltérést a kinti és a benti hőmérséklet között. „Az utóbbi napokban 36 fok volt a hőmérséklet, ehhez képest 30 fokra kellene állítani a klímát. Mindez nem reális, hiszen fiziológiailag képtelenség 30 fokban koncentrálni és dolgozni. A munkaegészségügyi előírások konkrétan leszögezik, hogy 24 fok ideális a munkavégzéshez, az ennél magasabb hőmérsékletű munkahelyeken 5 perc plusz munkaidő jár” – magyarázta.

A megfelelő munkahelyi hőmérsékletet külön rendelet szabályozza a. A munkahelyek szellőztetésének és a megfelelő klíma paramétereknek a követelményeit a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet tartalmazza, amely pontosan szabályozza az egyes helyiségek hőmérsékletét. Mindez eltérő a munka jellegétől és a dolgozók fizikai terhelése szempontjából. A rendelet kimondja: Magyarországon a zárt térben dolgozó, szellemi munkát végzők számára meleg évszakban 21-24 fokos hőmérsékletet kell biztosítani, a legnagyobb megengedhető hőmérséklet pedig 31 fok.

A szabályozás szerint 24 fok feletti hőmérséklet esetén a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A védőital jellegét is pontosan szabályozzák: 14-16 fok hőmérsékletű ivóvizet vagy legfeljebb 4 százalék cukrot tartalmazó alkoholmentes italt kell biztosítani, továbbá óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni azoknak, akik 24 fok felett kénytelenek dolgozni. Istenes Viktória azt is hozzátette, a magyar rögvalóság azonban más.

„Sajnos még mindig rengeteg munkahelyen nincs klímaberendezés, és nem tartják be a törvényi előírásokat. A dolgozó pedig tűr és izzad, hiszen nem kockáztatja meg a munkahelyét”

– hívta fel a figyelmet Istenes Viktória.

 Zuckerberg nem forrón szereti

Állítólag a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg abban hisz, hogy 15 fok az ideális az irodákban. A Cornell Egyetem egyik kutatása szerint az irodai alkalmazottak 25 fokos hőmérséklet mellett voltak a leghatékonyabbak, 20 foknál azonban már sokat hibáztak. A Cornell tudósai felhívták a figyelmet arra, hogy a teljesítmény csökkenése  óránként és alkalmazottanként tíz százalékos többletköltséget jelent a munkáltatók számára. A helsinki műszaki egyetem is foglalkozott a munkahelyi klíma témájával. Kimutatták, hogy 30 fokos munkahelyi környezetben 9 százalékkal rosszabbul teljesítenek az irodisták, mint 23 fokban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

 

 

 

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.