„El a kezekkel a MOK-tól!” – az orvoskamara mellé állt az országos szakszervezeti szövetség

A szakszervezeti szövetség felszólítja a kormányt, vonja vissza a MOK szétverését célzó törvénymódosítást.

2023. március 10., 16:52

Szerző:

A Magyar Orvosi Kamara szétverésére született törvénymódosítással ismét megszegte a kormány az Európai Uniónak tett ígéretét, hiszen az érintettekkel való egyeztetés nélkül erőből, „büntetésből” fosztotta meg jogaitól, hatásköreitől a szakmai érdekképviseletet – reagált a MOK elleni intézkedésekre a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MASZSZ) szolidáris a MOK vezetésével és tagjaival, s az ország biztonságos betegellátása érdekében is felszólítja a kormányt, vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit. Elfogadhatatlan és ijesztő is, ahogyan a kormány lerohanta, s megpróbálta totálisan megsemmisíteni a Magyar Orvosi Kamarát mindössze azért, mert az szakmai érdekképviseletként nyomásgyakorló akciót szervezett tagjai körében – közölte az országos szövetség.

A kormány egyértelműen visszaélt a hatalmával, amikor egyik napról a másikra megszavaztatta a fideszes többségű parlamenttel azt a törvénymódosítást, amellyel egycsapásra megvonta a MOK jogait és hatásköreit – magyarázta a szervezet elnöke. A MASZSZ-nál különösen aggályosnak tartják, hogy mindez az Európai Uniónak tett ígéretek ellenére, mindenféle egyeztetés, az érintettekkel való tárgyalás nélkül, erőből, gyorsított eljárással történt – hívja fel a figyelmet Zlati Róbert.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a szakszervezetek számára a párbeszéd, a konszenzusra törekvés alapvető érték és elfogadhatatlan minden döntés, amely ezek mellőzésével születik. Zlati szerint ebben az országban már mindenki tapasztalhatja, a bőrén érezheti, hogy a hazai egészségüggyel komoly gondok vannak és egyre sürgetőbb a reform, a változtatás.

A konföderáció álláspontja szerint egy köztestület felszámolásával – vagy annak kísérletével – nem lehet a problémákat megoldani. Az erőfitogtatásnak az a módja, ahogyan a kormány megpróbál elbánni az orvosi kamarával, újabb feszültséget gerjeszt és tovább rontja a betegellátás színvonalát is – véli az elnök.

„A MASZSZ szolidáris a Magyar Orvosi Kamarával, s felszólítja a kormányt: a biztonságos betegellátás érdekében vonja vissza a kamara szétverésére irányuló intézkedéseit és adja vissza a szervezet jogait és hatásköreit” – zárják a MOK mellett kiálló közleményüket.

(Kiemelt kép: a Magyar Szakszervezeti Szövetség felvonulása a Dózsa György úton 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila)

 

 

 

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.