Egyre több munkás esik ki a gyárakból a koronavírus miatt

A munkaadókat képviselő szervezet szerint ez vaklárma, a számok nem támasztják alá a felvetést.

2021. március 25., 07:00

Szerző:

Egyre több gyári munkás betegszik meg koronavírustól, a hiányzások már 15-20 százalékra rúgnak az egyes üzemekben – írja egy szakszervezeti vezetőre hivatkozva a Népszava. A lap szerint olyan kirívó eset is lehet, ahol a dolgozók 30 százaléka nem tud részt venni a termelésben. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak azt mondta, emiatt mindenképpen meg kellene vizsgálni a nem létfontosságú termelést végző, nagy dolgozói létszámmal működő gyárak átmeneti bezárásának kérdését. A probléma szerinte ugyanis már az ország teljes területén jellemző.

A vállalatok ugyanakkor a szakszervezeti vezető szerint igyekeznek eltitkolni a problémát, sőt, van olyan üzem, ahol heti kétszer tesztelik a munkásokat, de a dolgozóknak titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk, és nem szabad elárulniuk, ha pozitív eredményük miatt nem tudnak tovább dolgozni. A dolgozók ezzel együtt tapasztalják, és jelzik is a szakszervezetnek, hogy egyre többen esnek ki a munkából.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett: tavaly tavasszal egy sokkal enyhébb járványhelyzetben a legtöbb üzemben és gyárban azonnal behúzták a kéziféket, és leállították a termelést. Ennek később meglettek a gazdasági következményei, ami miatt viszont most a dolgozók egészségét komolyan veszélyeztető döntéseket hoznak a munkáltatók.

Rolek Ferenc, a Gyáriparosok és Munkaadók Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a lap szerint vaklármának minősítette a Vasas Szakszervezeti Szövetég alelnökének véleményét. A hivatalos adatok szerint az országban 190 ezer körül mozog az aktív fertőzöttek száma, a termelésben viszont több mint egy millióan dolgoznak. Ez alapján pedig nem lehetséges a 15-20 százalékos fertőzöttségi arány a gyárakban, ez nem tényeken alapuló állítás – monda a munkáltatókat tömörítő szervezet alelnöke.

(A kiemelt kép kép illusztráció. Munkás dolgozik a Mercedes kecskeméti gyárában. Forrás: 168.hu archív)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.