Egyre több gyerek küzd pszichés zavarral a járvány óta

A szorongás, a halálfélelem és a tisztálkodási kényszer is sokkal gyakoribb tünet a gyermekek és a serdülők között a járvány kezdete óta. A Heim Pál pszichiáter főorvosa szerint a szülőknek és a társadalomnak is felelőssége van a krónikus stresszhelyzet csökkentésében.

 

2021. március 8., 08:34

Szerző:

Szorongás, halálfélelem, tisztálkodási kényszer – csak néhány olyan pszichés probléma, amely jelentősen gyakoribb lett a gyermekek és a serdülők között a járvány kezdete óta. Erről Sófi Gyula, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa beszélt a Hvg-nek adott interjújában. 

A főorvos arról is beszélt, a hosszúra nyúlt vírushelyzet krónikus stresszhelyzetet okoz gyereknek, felnőttnek egyaránt. „Azt látjuk, hogy egyre inkább hatással van ránk ez az állapot, elfásultunk és kialakultak pszichés és pszichoszomatikus eltérések is. Ez már itt van közöttünk és a gyermekeink között is” - mondta.

A pszichiáter elmondta, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet már az első pillanatban kijelölt gyermek Covid-központ lett, és mivel a pszichiátriai osztály az intézmény egyik sürgősségi belépési pontja, teljesen megváltozott az osztály működési rendje. Mivel egy fertőzés az egész rendszert pillanatok alatt be tudta volna robbantani, ezért a kórház óriási erőfeszítéseket tett, hogy ez a nagy betegforgalom mellett se történjen meg. Hozzátette, a szakmai munkájuk jelentősen nehezebbé vált a járvány alatt. „Ide a gyermekek és a serdülők pszichiátriai, érzelmi és magatartászavarral, súlyos hangulatzavarral, öngyilkossági gondolatokkal érkeznek. A hőmérőzés, a kézmosás, a teljes védőfelszerelés látványa számukra külön stresszt jelentett, nagyon nehézzé vált az orvos-beteg kapcsolat. Hosszabb beszélgetésekre volt szükség, nehezebben hallottuk egymás szavát, más lett a hangulat, viszont a gyermekek és a szülők is zseniálisak voltak, értették, hogy mindez a biztonságukért van.”

Az interjú további részleteit a hvg.hu oldalon olvashatják tovább.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.