Egyre több benzinkút kényszerül bezárni, csak egy finomító állít elő hatósági áras üzemanyagot

Nagyon instabil a hazai hatósági áras üzemanyagellátás, egyre kevesebb benzinkút tud fennmaradni a Független Benzinkutasok Szövetségének elnökének elmondása szerint.

2022. július 5., 16:04

Szerző:

A Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke a RTL-nek nyilatkozott a hazai benzinkutak helyzetéről. Elmondása szerint bár a kormány október 31-ig meghosszabbította az üzemanyagárstopot, júliusban fog kiderülni, hogy tartható-e a hatósági ár. 

Egri Gábor közölte, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa üzemanyaghiánytól szenved, ugyanakkor a magyar helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a hatósági áras benzint egyedül a Mol százhalombattai finomítója termeli ki és ezért is van korlátozva a megvásárolható mennyiség. 

Szerinte az orosz-ukrán háború nélkül is kialakult volna a jelenlegi helyzet, sőt, még rosszabul is jártunk volna, ha a háború miatt nem esett volna vissza a legtöbb országban a benzinfogyasztás.

Egri úgy látja, nagyjából októberig marad az a helyzet, hogy egyre több benzinkútnak kell bezárnia. Úgy fogalmazott: amíg a hatósági ár lesz, ez fenn fog állni. 

Arról is beszélt, hogy a százhalombattai üzemanyag-finomító végsebességen működik, és, ha előbukkan egy váratlan technikai probléma, akkor nincs más alternatíva a hatósági áras üzemanyag kitermelésére.

„Ha ott beüt a krach, akkor vége. Van egy 90 napos üzemanyagkészlete az országnak és utána kész, annyi. Bicikli, szamár, ló, ez kerülhet elő” 

– fogalmazott Egri.

(Kiemelt kép: Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter.)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.