Egyre mélyebbre süllyed a magyarok szövegértése

A szövegértési képességeket 2008 óta mérik Magyarországon. Azóta nem volt olyan gyatra az eredmény, mint idén a nyolcadikosoknál és a tizedikeseknél.

2023. július 26., 15:57

Szerző:

A korábbiakhoz képest is jelentősen csökkentek a magyar tanulók pontszámai a legújabb kompetenciamérésben, komoly baj van a szövegértési képességekkel – írja a hvg.hu

A nyolcadikosok 40 százaléka az alapszint alatt teljesített a szövegértésben és a digitális eszközök használatában – nyilvánvaló, hogy a Covid alatti távoktatás látszik meg a teljesítményen. A tizedikeseknek pedig az egyharmada nem érte el az alapszintet. Ez azért súlyos probléma, mert szövegértési kompetencia nélkül szinte semmilyen munkaterületen nem tudják majd megállni a helyüket.

Matematikában is hasonló a helyzet, a természettudományokban viszont nyolcadik és tizedik osztály között sokan behozzák a lemaradást.

A regionális különbségek is számottevőek: Budapest is visszaesett ugyan, de az országos átlagnl jobban teljesített, de például szövegértésből a 174 vidéki járás közül 71-ben a nyolcadikosok átlaga nem éri el azt a szintet sem, ahol országos átlagban hatodikban kellene tartani.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tegnap 16:01

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

Tegnap 08:47

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.