Egyeztetést szervezett az újpesti önkormányzat a Tungsram dolgozóinak érdekében

Egyeztetést szervezett Budapest negyedik kerületének önkormányzata az elbocsátásokra készülő Tungsram vezetésével, a cégnél működő szakszervezettel, a fővárosi önkormányzattal, illetve több ellenzéki országgyűlési képviselővel kedden az újpesti városházán. 

2022. május 3., 19:32

Szerző:

Déri Tibor (Momentum), a kerület polgármestere a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a cég mintegy 1600 dolgozóját bocsátja el, akik közül 400-an az újpesti telephelyen dolgoznak. Az egyeztetés célja az volt, hogy segítsenek a munkájukat elvesztő embereken új munkalehetőségekkel, állásbörzével, átképzésük elősegítésével – tette hozzá. 

Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes kiemelte: a leépítésben érintetteknek egyrészt munkaerőpiaci tanácsadással tud segíteni a főváros, valamint felajánlott ezer üres álláshelyet cégeiknél. Később kérdésre válaszolva elmondta: a BKV-nál, a Budapesti Közműveknél, a gyógyfürdőkben és a vízműnél is nagy számban vannak betöltetlen állások.

Varju László (DK) országgyűlési képviselő – az egyeztetésről a kormánypárti politikusokat hiányolva – úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a kormány, amelynek stratégiai partnere a Tungsram, elmondja, mit kíván tenni a dolgozók és a vállalat érdekében. Ezért írásbeli kérdéssel fordult az innovációs és technológiai miniszterhez, és kérdését az új kormánynak is benyújtja. A szintén a DK frakciójában ülő Barkóczi Balázs példaértékűnek nevezte a kerületi önkormányzat által összehívott megbeszélést.

Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, most a munkavállalók problémájának megoldása a legfontosabb, de rámutatott a háttérben zajló globális folyamatokra, jelezve: Kína úgy szorítja ki az európai vagy a magyar termékeket a piacról, hogy közben „fittyet hány” a munkavállalói jogokra és a környezetvédelmi szempontokra.

Sallai Gábor, a Tungsram-dolgozók független szakszervezetének vezetője köszönetét fejezte ki az újpesti városvezetésnek, és reményét fejezte ki, hogy a többi gyárban is hasonló segítséget kapnak a dolgozók. A Tungsram április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja.

(Kiemelt képünk: A Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozói a horvátországi segélyszállítmány kompakt izzóit ellenőrzik 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)