Egyetemi kuratóriumi pozíciót is vállalhatnának a jövőben a polgármesterek

Eddig törvény tiltotta, hogy a polgármesterek két helyről vegyenek fel fizetést, a jövőben azonban a kuratóriumi helyekkel kivételt tennének.

2021. április 5., 11:30

Szerző:

Szemereyné Pataki Klaudia, a Fidesz kecskeméti polgármestere is helyet kapott a Neumann János Egyetem fölé helyezett vagyonkezelő alapítványban, annak ellenére hogy a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a polgármester nem vehetne fel két helyről fizetést. 

Az RTL Klub híradója szerint Szemereyné Pataki Klaudia egyébként az elmúlt nyolc hónapban több mint 13 millió forintot vett fel. A döntés ellen a Momentum helyi képviselői Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel együtt a Kormányhivatalhoz fordultak, hogy szüntesse meg az összeférhetetlenséget, választ azonban nem kaptak megkeresésükre. A Momentum arra szólította fel, hogy fizesse vissza ezt az összeget.

Semjén Zsolt még csütörtökön nyújtott be egy törvényjavaslatot, amely az egyetemek modellváltásához igazítaná az eddigi szabályokat, így a jövőben egy esetben kivételt tennének a polgármesterek másodállását illetően, tehát a vagyonkezelő alapítványi vagy kuratóriumi felügyelőbizottsági tagságot elvállalhatná egy hivatalban lévő polgármester.

444 szerint a kecskeméti polgármesteren kívül Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András is helyet kapna a Széchenyi Egyetemet irányító kuratóriumba, Miskolc ellenzéki polgármestere, Veres Pál pedig a Miskolci Egyetem fölé helyezett kuratóriumba kapott meghívót Varga Judittól. 

(Kiemelt kép: Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszédet mond a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatói oklevelének ünnepélyes átadásán a kecskeméti városházán 2020. október 26-án. Fotó: MTI | Ujvári Sándor)