Egyetemen fogják oktatni a ChatGPT-t

Februárban startol az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzése, mely szabadon választható tárgyként fut majd.

2023. november 19., 10:57

Szerző:

A Neumann János Egyetem és a Promptmaster megállapodásban rögzítették, hogy közös lépéseket tesznek annak érdekében, hogy mind az egyetemi oktatók, mind a hallgatók kiaknázhassák az AI használatában rejlő lehetőségeket, teret adva a ChatGPT oktatási segédeszközként való alkalmazásának. Ezen törekvésük részeként 2024 februárjában elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését. A diákok egy 2 kredites szabadon választható tantárgy keretében sajátíthatják el, hogyan nyerhetnek ki pontos, és jó minőségű válaszokat a nyelvi modellből – írja a Pénzcentrum.

Dr. Berczeli Miklós a Neumann János Egyetem Pályázati Irodáért és Ipari együttműködésekért felelős megbízottja, adjunktusa úgy fogalmazott, hogy: „Az együttműködés hátterében az a felismerés áll, hogy a nyelvi, generatív mesterséges intelligencia rendszerek által kínált lehetőségek jelentős hatást gyakorolnak az akadémiára és a munkaerőpiacra. A ChatGPT egyetemi képzésünk és az együttműködésünk a Promptmasterrel nem csupán azoknak nyújt kiváló lehetőséget, akik érdeklődnek az innováció iránt, hanem egyúttal a Neumann János Egyetemet is a mesterséges intelligencia oktatás központjává emeli.”

A kezdeményezés nemcsak a diákok tanulási élményét hivatott javítani, hanem jelentősen megkönnyíti az oktatók munkáját is, hisz az AI egy olyan tanársegédként funkcionál majd az egyetemen, aki mindig rendelkezésre áll, sosem betegszik meg, nem vesz ki szabadságot, bármikor lehet zavarni és azonnal választ ad a kellő hozzáértéssel megfogalmazott kérdésekre – írja közleményében az egyetem.

(Kiemelt képünk illusztráció.Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)