Egy unatkozó, öngyilkos hajlamú vírusra várunk…

A KeljFelJancsi vendége Zoya Katarova molekuláris biológus volt szerdán.

2022. január 19., 18:09

Szerző:

Zoya Katarova - molekuláris biológus, a biológiai tudományok kandidátusa – Djokovic történetéről a Keljfeljancsi szerda reggeli adásában azt mondta: másképp gondolkodik, mint az ausztrál hatóságok. Szerinte ugyanis azok vannak veszélyben, akik nincsenek beoltva. Nagy az iszonyatos fizikai terhelésnek kitett oltatlan sportoló rizikó faktora, a kiutasítással tehát ő járt jól. Meg kellene érteni: az oltatlanok saját maguknak ártanak leginkább, mert vakcina nélkül 5-10-szer valószínűbb, hogy elkapják a koronavírust, intenzív osztályra kerülnek, és meghalnak.

A keretes szerkezetű beszélgetés elején és végén is hangsúlyozta: nem érti, miért nem lehet racionálisan gondolkodni. Miért csak ez emberek érzelmeire próbál hatni a politika. „A tudomány nem tud követni egy ilyen nagyméretű és súlyos járványt, ha minden országban mások a szabályok. Meg kell magyarázni, hogy mi történik. Nem egymásra uszítani kellene az embereket, hanem megérteni, hogy együtt kell ezen keresztül menni.” Szerinte a politika a többséget próbálja ráuszítani a kisebbségre, azaz az oltottakat az oltatlanokra, ahelyett, hogy rábeszélné őket az oltás felvételére, és elmagyarázná a veszélyt. Djokovic kiutasításával kapcsolatban is azt nehezményezte, hogy összekeveredett az egészségügy a politikával. „Példát akartak statuálni.”

A tudós szerint a gyakran változó rendelkezések következtében az emberek zöme nem tudja, mire figyeljen, a vírus tudományos követése pedig ellehetetlenül, ha a hétköznapi élet szükségszerűségei felülírják az elővigyázatossági szabályokat. „Remélem, a vírus egyszer megunja a sok idétlenkedést…”

Miután a műsorvezető ismertette a beszélgetés közben nyilvánosságra hozott legfrissebb adatokat – 85 koronavírusos beteg halt meg, az új fertőzöttek száma 14 890, kórházban 2645 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 208-an vannak lélegeztetőgépen –, Zoya Katarova elmondta: nem elég csak a vakcinával védekezni, és a szigorúbb maszkviselést szorgalmazta. Ő FFP2-őt hord. Ez 95 százalékban szűri ki a vízcseppeket, szemben a többivel, melyek 70 százalékban biztonságosak. Egy FFP2-es maszkot 8 órán keresztül lehet viselni, de ha átnedvesedik, cserélni kell.

Kérdésre elmondta, hogy torokfájás, nátha, fejfájás, gyengeség, láz, valamint hosszabb utazást követően kell tesztelni. Ha a teszt pozitív, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, mert kiszámíthatatlan a betegség lefolyása. „Az Omikron két és félszer fertőzőbb, mint a Delta variáns. Könnyebb lefolyást mutat, de az amerikai orvosok óvatosságra intenek. Nem szabad ellazulni.”

Fiala János kérdésére – mire garancia az oltás? –, Zoya Katarova elmondta: a fertőzés szempontjából nem számít, de a súlyos szövődményektől védelmet nyújt. Nagy a valószínűsége, hogy valaki úgy essen át a fertőzésen, hogy egyáltalán nem érzékeli, ezért is lenne fontos a rendszeres tesztelés az iskolákban.

A biológus szerint túlzás a 4. oltás. „Az Omikronnak csak a tüskefehérjében 54 mutáció van, a receptort kötő domainben 30-32. Ez annyira különbözik a vuhani-törzstől, amivel szemben megcsinálták a vakcinát, hogy nem lehet újabb oltásokkal akadályozni a fertőzést.” Az antigén-, antitestmérésre viszont szükség van, hiszen egyenes az összefüggés az antitest szám és a védettség között. A vér antitest-szintje havonta 7 százalékkal csökken, de ha a vérben nincs is, a memóriasejtek még ott vannak.  „A 60 év felettieknek, és a krónikus betegeknek ajánlott 4-5 havonta oltakozni. De ez nem minden esetben fog működni. Lesz, akiknél hasznos lesz, de akad, akiknél nem fog számítani. Nincs biztosíték.”

Arra a kérdésre, mit hoz a jövő, azt válaszolta: szerinte képes a vírus a gyors változásra. Molekuláris szinten olyan mechanizmusokat használ, amelyek veszélyt jelenthetnek. Abban lehet reménykedni, hogy egyszer magára un. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy eszerint egyszer akár öngyilkos is lehetne a vírus, Zoya Katarova igennel válaszolt: Japánban ez történt. A vírus kioltotta magát, de akkor is számít az átfertőzöttség és az átoltottság aránya. Ahol több az oltatlan, ott nagyobb a kockázat arra, hogy új variáns jelenjen meg.

(Kiemelt képünk illusztráció. Megkapja egy férfi a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. január 19-én. fotó: MTI/Krizsán Csaba)

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.