Egy új tanulmány kimutatta, melyik a leghatékonyabb vakcina

A Sinovac nem szerepelt jól, az ezzel oltottaknál alternatív stratégiákat kell alkalmazni, mint a harmadik oltás. 

2021. július 16., 10:54

Szerző:

A Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 10-szer több antitesttel rendelkeznek, mint azok, akik a kínai Sinovac vakcináját kapták – derül ki egy új hongkongi tanulmányból. A Népszava a tanulmányra hivatkozva azt írta, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Sinovaccal oltottaknál alternatív stratégiákat kell alkalmazni az antitestek növelése érdekében, mint például a harmadik oltás beadása.

A South China Morning Post (SCMP) szerint egyre több bizonyíték van arra, hogy minél magasabb az antitestek szintje, annál erősebb és hosszabb ideig tart a koronavírus-fertőzéssel szembeni védelem. Benjamin Cowling vezető kutató megjegyezte, hogy a mérsékelt szintű védelem még mindig jobb, mint a semmi, és arra buzdította a hongkongiakat, oltassák be magukat. A városállamban csütörtökig több mint 4,5 millió adag Covid-19 vakcinát adtak be – mintegy 2,6 millió adagot a Pfizer/BioNTech-ből, és mintegy 1,8 millió adagot a Kínában gyártott Sinovac vakcinájából.

A vizsgálat szerint a két dózist kapó 93 személyből jelentősen megemelkedett az antitestek szintje annál a 63 embernél, akik Pfizer/BioNTech készítményét kapták meg.

A vizsgálatok szerint a BioNTech 95 százalékban hatékony, míg a Sinovac esetében 50,7 százalékban.

 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.