Ötezerre emelkedett az orvosi kamarába visszalépők száma

Szerdán még 2500-an, pénteken már ötezer orvos jelezte, hogy újra felvenné a MOK-tagságát, miután a kormány 24 óra alatt gyakorlatilag megszüntette a szervezetet.

2023. március 3., 11:36

Szerző:

Többek között erről nyilatkozott Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke pénteken a MedicalOnline portálnak – szúrta ki a Telex.

Álmos Péter határozottan kijelentette, hogy szó sincs a MOK „kivégzéséről”. Meggyőződése, hogy egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is lehet ütőképes, az elmúlt két nap eseményeit pedig egyértelműen biztatónak tartja.

Mint fogalmazott, csütörtök estig e-papíron és e-mailben már közel ötezren jelezték belépési szándékukat az „új” kamarába, és a számok folyamatosan emelkednek. „Nyugdíjas, már nem aktív kollégák kérik a felvételüket, külföldön dolgozó magyar orvosok csatlakoznának támogatóként, és még volt/leendő betegeinktől is érkezett felajánlás önzetlen segítésre” – közölte az alelnök.

Közölte, hogy aki április 1-jétől MOK tag lesz, egy olyan szakmai közösséghez tartozik majd, amely része az európai orvosi társadalomnak és a szakmai tisztaságot képviseli. Innovatív terveik között szerepel a szakmai protokoll reformja is, mivel „az állam láthatóan képtelen gondozni azokat, így alternatívát kell ajánlanunk a szakmai társaságokkal, MOTESZ-szel közösen azoknak, akik szeretnék követni a tudományos fősodort”.

Az Etikai Kódexet sem törölnék, hiszen fontos igazodási pont. Amiben biztos, hogy nagyon erősödni kell, az a tagok közvetlen jogi segítése, mert „láthatóan egy olyan rendszer felé megyünk, ahol az orvosokat erősen védeni kell. Hogy mást ne mondjak, az etikai ügyekben a továbbiakban majd a Belügyminisztérium dönt a felfüggesztésekről. Úgy érzem, nem árt majd egy erős közösséghez tartozni” – nyilatkozta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.