Egy magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

A vizsgálatok első eredményei szerint a készítmény 89,3 százalékos hatékonyságú a brit variánssal szemben. "Így rendkívül biztatók az eredmények" -mondta a kutató.

2021. március 3., 11:06

Szerző:

A Novavax koronavírus elleni vakcina második tesztfázisának eredményeit jelenleg is vizsgálják Ausztráliában. Az oltóanyag tesztfázisát Bári Eszter, a Semmelweis Egyetemen végzett magyar kutató irányította.

"Egy világjárvány természetesen új helyzet számomra, így izgalommal és kíváncsian fogadtam el a felkérést a COVID-vakcina kipróbálásának az irányítására" - idézi a kutatót a Semmelweis.hu.

Bári Eszter az Egyesült Királyságban futó III. fázis adatainak orvosi felügyeletére kapott felkérést. A vizsgálatok első eredményei szerint a készítmény 89,3 százalékban bizonyult hatékonynak a brit variánssal szemben. "Így rendkívül biztatók az eredmények" - mondta.

A kutató korábban szülész-nőgyógyásznak készült, de súlyos fémallergiája miatt végül nem lehetett gyakorló orvos. Így megelőző orvostant tanult.

Bári 2005 után a madárinfluenza-járványra való magyarországi felkészülésen is dolgozott. Később Németországba költözött, és egy nemzetközi kutatásirányító cég első magyar dolgozója lett. Jelenleg egy német orvosi eszközöket gyártó cég kutatásirányítója Ausztráliában, ezt a pozíciót kilenc éve tölti be.

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)