Egy kapavágás sem esett még a 2019-es Maccabi Játékok helyszínén, a szervezőbizottság minden tagja hallgat

Sem a Mazsihisz, sem az MTK, sem a Nemzeti Sportközpontok, és még Gulyás Gergely sem hajlandó tudatni, miért lett az újabb pályázat is eredménytelen.

2018. szeptember 5., 12:58

Szerző: Molnár Richárd

Másodjára is eredménytelen lett a Kerepesi úti Sportpark felépítésére kiiírt közbeszerzési pályázat, amely a 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon tartandó Maccabi Európa Játékoknak – azaz az európai zsidó közösség nemzetközi sporteseményének – a központi helyszíne lenne. Az Orbán-kormány több, mint 30 milliárd forintot különített el a költségvetésben a játékok lebonyolítására, amelynek rendezési jogát 2015 novemberében nyerte el Budapest, a svájci Bázel városát megelőzve.

Bár kevesebb, mint egy év van hátra a Maccabi Játékok kezdetéig, a tervezett Sportpark területén - az MTK Budapest futballstadionja és az Aréna Pláza által határolt városrészen, amely részben az egykori Taurus gumigyár helyét fedi le - egyelőre egyetlen sportlétesítmény építése sem kezdődött el. Pedig a pályázati kiírás szerint új uszoda, sportcsarnok, kültéri sportpályák, műfüves pályák, irodák, gyakorlótermek, parkolók, sőt, még gyalogoshidak kivitelezése is a nyertes pályázó feladata lenne. Ha lenne, aki elvállalja.

Fotó: epiteszforum.hu

A terület megtisztítására, illetve a bontási munkálatokra még volt jelentkező. A Maccabi L-T 2017 Konzorcium - amelynek tagja a Laterex Építő Zrt. és a Transport-Beton Kft. - 2,1 milliárd forintért végezhette el a feladatot. Azonban az építkezésre kiírt pályázat idén májusban egyszer már eredménytelen lett. Akkor a 2019-es budapesti Maccabi Európa Játékok Szervező Bizottságának egyik résztvevője, a Mazsihisz részéről a felekezet elnöke, Heisler András a Hír TV-nek azt nyilatkozta, még reménykednek benne, hogy a tervezett helyszínen megépülnek a versenypályák és a kiszolgáló épületek, de már alternatív helyszínekben is gondolkodnak a szervezők.

A 168 Óra így először Heisler Andrást kereste meg azzal a kérdéssel, hogy veszélyezteti-e a Maccabi Játékok budapesti megrendezését a késlekedés. Telefonon csak az asszisztensét értük el, aki helyette azt válaszolta, a szervezőbizottság központilag kommunikál a kérdésben.

Augusztus 27-én kérdésekkel fordultunk a Sportpark felépítésére pályázatot kiííró, az állami sportlétesítmények vagyonkezelésével, működtetésével foglalkozó Nemzeti Sportközpontokhoz is. Az alábbi kérdéseket tettük fel:

  • Miért lett eredménytelen az újabb pályázat a Kerepesi Úti Sportpark fejlesztésére? Nem volt ajánlattevő, eljárási hiba történt, vagy egyéb okok állnak a háttérben?
  • Becsléseik szerint mekkora beruházási összegről lenne szó (a pályázati kiírásban ugyanis nem szerepel a pályázat értéke)?
  • Újra kiírják a pályázatot erre a helyszínre vagy új helyszínt keresnek az eddigi tapasztalatok miatt?
  • Okozhat-e fennakadásokat a 2019-es Maccabi Európa Játékok szervezésében a pályázat eredménytelensége?

Az állami szervezet másfél hét után sem válaszolt. Érdeklődésünkre csak annyit közölték, hogy illetékesség miatt  kérdéseinket a múlt héten továbbították a szervezőbizottság másik tagjának, az MTK Budapest sportklubnak. Ugyanezt a kérdéssort külön az MTK Budapest e-mail címére is elküldtük, de nem reagáltak.

Próbálkoztunk a szervezőbizottság többi tagjánál is. A 2015-ös Maccabi-pályázatot vezető Jusztin Ádám által elnökölt Maccabi Vívó és Atlétikai Clubtól azt a visszajelzést kaptunk, hogy kérdéseinkben nem ők az illetékesek, ezért forduljunk az EMG 2019 Sport Szervező Kft.-hez, tehát közvetlenül a lebonyolításért felelős konzorciumhoz, amelyben tag a Maccabi Vívó és Atlétikai Club, az MTK és a Mazsihisz is. A társaságot önállóan képviselheti Deutsch Péter, a korábbi sportminiszter és jelenlegi fideszes EP-képviselő Deutsch Tamás testvére, aki egyben az MTK futballklubjának a tulajdonosa is.

Deutsch Tamás
Fotó: Facebook

Válaszokat azonban tőlük sem kaptunk. Amennyiben cikkünk megjelenése után bármelyik szervezet reagál, azonnal frissítjük azt. 

A helyzet komolyságát nem csak a beszédes hallgatás jelzi. A legutóbbi, múlt pénteken tartott Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kapott újságírói kérdést arról, hogy miért nem történt még egyetlen kapavágás sem a Maccabi Játékok tervezett helyszínén. A tárcavezető nagyot sóhajtott, és csak annyit mondott, két hét múlva tud csak válaszolni a kérdésre.