Egy hét alatt 802 jogsértést állapított meg a Roadpol a magyar közutakon

Elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták.

2021. február 16., 06:27

Szerző:

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták - írja a police.hu. A rendőrök 2021. február 8. és február 14. között az ellenőrzött járművek esetében 802 alkalommal állapítottak meg jogsértést.
 
Tizenhét nehéz tehergépkocsi esetében azonnali közlekedési korlátozást kellett elrendelni. Ebben a járműkategóriában vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 95 alkalommal, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 112 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 66 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során három esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 73 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, illetve 159 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.
 
Az autóbuszok ellenőrzése során hét jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 10 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban két alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt öt esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.
 
(Képünk illusztráció: MTI | Koszticsák Szilárd)
 
 
 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.