Egy férfi Molotov-koktéllal akart véget vetni a tömeges vásárlásnak az egyik budapesti szupermarketben

Szerinte a korlátozások ellenére túl sok ember volt ott egyszerre. Terrorcselekmény elkövetésével való fenyegetés bűntette és rongálás vétsége miatt emeltek vádat a büntetett előéletű férfi ellen.

2021. március 17., 12:25

Szerző:

A Fővárosi Törvényszék 2021. február 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlott bűnösségét közveszéllyel fenyegetés bűntettében és rongálás vétségében állapította meg, és vele szemben halmazati büntetésül 1 év börtön fokozatú szabadságvesztést, valamint 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabott ki – írja az ügyészség honlapja.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a vádlott a pandémiás időszakban 2020. április 23-án telefonon felhívta a BRFK ügyeleti központját és rendőri intézkedést követelt a lakhelyéhez közel eső egyik szupermarketben, az ott feltorlódott tömeg megszüntetése érdekében. A telefonálás során a vádlott megfenyegette a rendőri szervet, hogy amennyiben nem tesz intézkedést két napon belül, egy „Molotov-koktéllal” megjelenik a helyszínen és működésképtelenné teszi a boltot. Ezt követően a vádlott megjelent az üzletnél, és annak külső falára trágár kifejezéseket firkált, majd a rendőrök ugyanazon a napon elfogták és előállították.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosabb jogi minősítés és súlyosabb tartamú büntetés kiszabásáért, míg a vádlott felmentés céljából fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva, másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott cselekvőségét közveszéllyel fenyegetés bűntette helyett, terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének minősítse, és vele szemben felemelt tartamú, fegyház fokozatú szabadságvesztést és hosszabb tartamú közügyektől eltiltás mellékbüntetést szabjon ki.

(Kiemelt képünk illusztráció / Fotó: Shutterstock)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.