Egészségügyi dolgozók: ellátási gondokat okozhat a kata eltörlése

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is azt kéri, hogy a fő- és mellékállásban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók mentesüljenek a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabálya alól.

2022. július 13., 16:10

Szerző:

A szakmai szervezet szerdán a közösségi oldalán azt írta, a kata-törvény módosítása megváltoztatja a vállalkozóként dolgozó egészségügyi szakdolgozók lehetőségeit.

A kamara a törvénymódosítással kapcsolatos álláspontját eljuttatta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak.

A MESZK jelezte, a kamara nem rendelkezik pontos adatokkal a kata hatálya alá tartozó, vállalkozóként egészségügyi szolgáltatást nyújtó tagjai létszámáról, azonban a hozzájuk érkezett jelzések alapján a módosítás további ellátásszervezési nehézséget okoz.

(Kiemelt kép: Vas Istvánné szakápoló beolt egy férfit az orosz Szuptnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 2-án. MTI/Komka Péter)

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.