Van ahol öt-hat hetet is várni kell egy laborvizsgálatra

A szakrendelők több mint felében a laborvizsgálatra való várakozási idő a két-háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, amelyben a korábbi egy helyett már öt-hat hetet kell várni a vizsgálatra.

2023. április 13., 15:15

Szerző:

A Népszavához eljutatott Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felmérésé szerint, országszerte több hetet kell várni laborvizsgálatra. Olyan szakrendelő is van ahol öt-hat hét a várakozási idő

A laphoz eljuttatott szakmai elemzéshez a szakrendelők 43 százaléka szolgáltatott adatot. Szigorúan statisztikai értelemben véve a kutatás nem tekinthető reprezentatívnak, de a válaszok az ország számtalan pontjáról érkeztek, és a válaszadók között egyaránt volt nagy- és kisforgalmú intézmény, így összességében valós képet adnak a jelenlegi helyzetről.

A  várakozási idő megnövekedésének több oka is van. Ilyen a kórházi műtétek számának emelkedése, és az, hogy a háziorvosok több laborvizsgálatot kérnek a korábbiaknál. A Medicina2000 szerint a háziorvos munkáját értékelő indikátorrendszer átalakítása tovább növeli a várakozási időt. Idén februárjától a háziorvosok finanszírozásában hangsúlyos elemként jelenik meg ugyanis, az, hogy hogyan követik a gondozásra szoruló betegeiket, amit döntő részben laborvizsgálatok segítségével tehetnek meg.

A helyzetet többféle módon is próbálják kezelni a szakrendelők: így többen jelezték, hogy továbbra is tartani fogják az előjegyzéses rendszert a normál ellátásokhoz, azonban a sürgős ellátásokat soron kívül fogadják a napi keret fölött.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András / 168.hu archív)