Van ahol öt-hat hetet is várni kell egy laborvizsgálatra

A szakrendelők több mint felében a laborvizsgálatra való várakozási idő a két-háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, amelyben a korábbi egy helyett már öt-hat hetet kell várni a vizsgálatra.

2023. április 13., 15:15

Szerző:

A Népszavához eljutatott Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség friss felmérésé szerint, országszerte több hetet kell várni laborvizsgálatra. Olyan szakrendelő is van ahol öt-hat hét a várakozási idő

A laphoz eljuttatott szakmai elemzéshez a szakrendelők 43 százaléka szolgáltatott adatot. Szigorúan statisztikai értelemben véve a kutatás nem tekinthető reprezentatívnak, de a válaszok az ország számtalan pontjáról érkeztek, és a válaszadók között egyaránt volt nagy- és kisforgalmú intézmény, így összességében valós képet adnak a jelenlegi helyzetről.

A  várakozási idő megnövekedésének több oka is van. Ilyen a kórházi műtétek számának emelkedése, és az, hogy a háziorvosok több laborvizsgálatot kérnek a korábbiaknál. A Medicina2000 szerint a háziorvos munkáját értékelő indikátorrendszer átalakítása tovább növeli a várakozási időt. Idén februárjától a háziorvosok finanszírozásában hangsúlyos elemként jelenik meg ugyanis, az, hogy hogyan követik a gondozásra szoruló betegeiket, amit döntő részben laborvizsgálatok segítségével tehetnek meg.

A helyzetet többféle módon is próbálják kezelni a szakrendelők: így többen jelezték, hogy továbbra is tartani fogják az előjegyzéses rendszert a normál ellátásokhoz, azonban a sürgős ellátásokat soron kívül fogadják a napi keret fölött.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András / 168.hu archív)

A 37 négyzetméteres, korábban magántulajdonban lévő erdőt a magyar állam kisajátította az épülő Budapest-Belgrád vasútvonal miatt. Felmérték, hogy mennyit érhet az ingatlan, és megállapították, hogy egy forinttal tudják gazdagítani a tulajt. Végül mégis fölfelé kerekítettek, amit a postás is megkétszerezett, mert nem volt nála apró.

2024. május 24., 11:59

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.