Eddig dönthetnek a nemzetiségi önkormányzatok a listaállításról

Már nincs sok idejük.

2022. január 21., 12:23

Szerző:

Az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek január 31-éig dönteniük kell arról, hogy nemzetiségi listát szeretnének-e állítani az április 3-ai országgyűlési választásra. Emellett arra is szükség van, hogy a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százaléka ajánlja a listát.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény tavalyi változtatása írja elő az országos nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy legkésőbb az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követő húsz naptári napon belül döntsenek a nemzetiségi lista állításáról. Mivel a parlamenti választást január 11-én írta ki a köztársasági elnök, január 31-ig van lehetőségük a közgyűléseknek arra, hogy döntsenek a nemzetiségi lista állításáról, írja az MTI.

A jogszabály lehetővé teszi az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek, hogy a nemzetiségi lista állításáról legkorábban a választást megelőző év október 1-jén döntsenek. A döntésnek tartalmaznia kell a jelöltek nevét és a listán elfoglalt helyük sorszámát, valamint személyi azonosítójukat. A döntéseket – a személyi azonosító kivételével – az országos nemzetiségi önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szavazó kutyájával az európai parlamenti választáson a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított 11-es szavazókörben 2019. május 26-án.)