Durván elpattant Rákay Philip agya: "Diszlexiás hülyegyerekek"

Eldurvult a vita az RTL Klub vezérigazgató-helyettese és az MTV intendánsa között a Korrektúra médiakonferencia első napján. Róbert Ákos azt fejtegette, a kereskedelmi tévék is adnak közszolgálati tartalmat (Házon kívül, XXI. század), a közszolgálat pedig néha úgy tesz, mintha kereskedelmi tévé lenne. Erre Rákay Philip felfortyant: szerinte RTL kevés kulturális tartalmat ad, ellenben „kétszázas szókincsű idiótákat, diszlexiás hülyegyerekeket szabadított az emberekre”.

2011. november 30., 10:07

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakmai támogatásával megtartott Korrektúra 2011 elnevezésű konferencia a médiatörvény hatásait elemzi november 29-30. között. Az előadók között találjuk Andy Vajnát, a Médiatanács több tagját (dr. Auer János, dr. Kollarik Tamás), a Lánchíd Rádió ügyvezető-főszerkesztőjét, Gajdics Ottót, valamint a köztévék bemondóit, műsorvezetőit.

A délután kezdődő Cool-túra. Legyen harc? című beszélgetésben arról beszélgetett Rákay Philip (MTV), Róbert Ákos (RTL Klub), dr. Auer János (a Médiatanács tagja) és Bánki Ilona (MTVA kulturális főszerkesztő-helyettese), hova álljon a közszolgálat: „a kultúrharc kifejezés a XX. század terméke: maga a jelenség azonban évezredes. Sokáig vallási köntösben folyt ez a küzdelem, manapság a közönségműfajok, így a tömegkommunikáció e harc színtere” - áll a részletes

programban.

Az

origo.hubeszámolója szerint a beszélgetés végül parázs vitává fajult Róbert Ákos és Rákay Philip között.

Az MTV intendánsa szerint szerint az előző médiatörvény miatt a kereskedelmi tévék azt tehetik, amit akarnak. „Ti vittétek évről évre egyre lejjebb a színvonalat, kétszázas szókincsű idiótákat, diszlexiás hülyegyerekeket szabadítottatok az emberekre, akik aztán példaképek lettek” - támadt Rákay Róbert Ákosra, vélhetően a Való Világ-ra célozva.

Az RTL vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy szerinte a csatorna nem irányítja a közízlést, hanem kiszolgálja azt, majd feltette a kérdést, hogy az MTV miért nem adott hosszú éveken át alternatív szórakoztató műsorokat. „Ha át akar lépni egy nézettségi küszöböt az MTV, márpedig úgy tűnik, ez a célja, akkor változtatnia kell a műsorain, és realityt is fog adni” - vélte. Róbert Ákos hozzátette, a Maradj talpon!

sem éppen közszolgálati műsor: a vesztes elbukását gyakorlatilag fizikailag mélybe zuhanás jelenti.

A következő verbális összecsapásban Rákay azzal próbált érvelni, az MTV-n nem celebek, hanem tehetséges, ismert emberek vannak a műsoraikban, így a Szeretlek, Magyarország is ilyeneket vonultat fel. Ezen jót derült az RTL vezérigazgató-helyettese: „ha nálunk van valaki, akkor celeb, ha ugyanaz az ember megy hozzátok, akkor tehetség” - kommentálta az előbbieket. Rákay azzal replikázott, hogy 1997, a kereskedelmi tévék hazai indulása óta nagyon sok olyan magyar művész volt, aki nem jelenhetett meg az RTL képernyőjén.

„Az élet harc, Ákos” - idézte a régi bölcsességet Rákay, amikor arról beszélt, a közszolgálat fel fogja venni a kesztyűt a kereskedelmi tévékkel. „Kellemetlen, hogy most kevesebb pénzetek lesz, ahogy sokáig kellemes volt a dagonya, miközben a közszolgálat adta a régi ismétléseket” - mondta, mire Róbert Ákos azzal vágott vissza, a közszolgálat a reklámpiacon is jelen van, miközben állami milliárdokból gazdálkodik.


„Hülye kurvák nézik ezt a műsort...” - Rákaynak a kereskedelmi Viva TV-ben ez volt a véleménye a nézőkről

A Korrektúra konferencia zárónapján a médiatörvény újságírásra gyakorolt hatásáról vitatkozik majd Ablonczy Bálint (Heti Válasz), Illisz László (Figyelő), Szerető Szabolcs (Magyar Nemzet) és Tóth Levente (Népszabadság). Jogosak voltak az év eleji félelmek? Ért-e bárkit is bármilyen komoly megtorlás? Az MTVA vezérigazgatója és vezérigazgatóhelyettesei arról beszélnek majd előadásukban, hogy egy új jogalom, egy új intézmény, egy új hatalom épül a magyar médiavilágban. Délután a jövő rádiójáról cserél eszmét Szilágyi Árpád (MR), Módos Márton (InfoRádió), Radetzky András (HEROE) és Tiszttartó Titusz (Class Fm).

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.