Durva hibát találtak a lex-CEU-n, ezt benézte a Fidesz

Lattmann Tamás nemzetközi jogász talált egy meglehetősen problematikus részt abban az eljárásban amely során módosították a felsőoktatási törvényt.

2017. május 5., 14:42

2017. április 3-án Semjén Zsolt indítványozta Kövér László házelnöknél, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalja a felsőoktatási törvéy CEU ellehetetlenítését célzó módosítását. A Ház 24 órán belül döntött is, és a fideszes többség április 4-én megszavazta a módosítást.

Semjén a parlamenti jegyzőkönyv szerint sem a sürgősségi indítvány tárgyalásánál, sem egy nappal később a szavazásnál nem volt jelen - ugyanis éppen Teheránban tárgyalt. Annyit biztosan tudni, hogy a miniszterelnök-helyettes április 1-én utazott Iránba, és hiánya az április 4-i szavazáson arra enged következtetni, hogy addig az időpontig nem érkezett vissza.

Csakhogy sürgősségi indítványát Budapesten szignálták, a dátumon a napot jelző hármas számot pedig kézzel, utólag írták a dokumentumba - hívta fel a figyelmet Lattmann Tamás. Márpedig ha Semjén éppen Teheránban volt, akkor aligha írhatta alá saját kezűleg az indítványt (ez egyúttal a közokirat-hamisítás gyanúját is felveti).

Lattmann arra a következtetésre jutott, hogy ez az eljárási hiba érvénytelenítheti a sürgősséget, tehát szerinte magát a sürgősséggel elfogadott törvényt sem fogadták el törvényesen. Ezt végső soron majd az Alkotmánybíróságnak kell eldöntenie.

Miniszterelnökség: Nincs itt semmi látnivaló, oszoljanak!


A Miniszterelnökség minderre úgy reagált, hogy az ügyiratot Semjén Zsolt 2017. március 31. napján írta alá, Budapesten. Az ügyirat kelteként pedig nem az aláírás, hanem a benyújtás napja került feltüntetésre, amelyet – álláspontjuk szerint – semmilyen szabály nem zár ki. A kivételes eljárást 2017. március 31-én 14 óráig, valamint 2017. április 3-án reggel 8 és 12 óra között állt módjában a Kormánynak kezdeményezni. A kivételes eljárást kezdeményező ügyirat 2017. március 31-én került át miniszterelnök-helyettes úr titkárságára és még aznap vissza az aktát gondozó főosztályhoz.

Érthetően összefoglalva: Semjén Zsolt a szavazást megelőző hét pénteken írta alá az indítványt, , amelyen azonban a benyújtás napját tüntették fel.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.

Kedd éjfélig hőségriadót hirdettek a tikkasztó hőmérséklet miatt. A forróság a házi kedvenceink szerveztét is megviseli. Önfeledt futkározás közben is megtörténhet a baj, de egy közös utazás során is túlhevülhetnek az állatok. Minden esetben a gazdik felelőssége a hőguta elkerülése.