Duda Ernő: A járványügyi adatok nem szóltak a nyitás mellett

Az immunológus szerint a döntés politikai alapokon nyugszik, és arra figyelmeztetett, hogy nagyjából hétmillió ember védtelen még a vírussal szemben Magyarországon.

2021. április 10., 10:07

Szerző:

„Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” – mondta a Népszavának adott interjújában Duda Ernő immunológus. A professzor szerint a nyitás mögött egyértelmű politikai érdek húzódik, mert „ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége”.

„Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot. És meg kellene büntetni azokat, akik nem hordják. Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani” – hívta fel a figyelmet Duda Ernő.

Szerinte az jó, hogy több mint két és fél millióan megkapták már az oltást, közülük azonban alig több mint egymillióan élveznek védettséget a vírus ellen. Azokkal együtt, akik átestek a betegségen, a védettek száma legfeljebb két és fél vagy hárommillió, ami viszont azt jelenti, hogy további hétmillió magyar védtelenül áll a vírussal szemben a szakértő szerint.

Arra a kérdésre, hogy vége lesz-e valaha a járványnak, a professzor úgy fogalmazott:

„Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell.”

 (Kiemelt kép: Duda Ernő, biológus, immunológus professzor. 2021. 04. 04. Fotó | Merész Márton)

15:00

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.