Veszélyes dolog került elő a Drávából

Második világháborús gránátot találtak a Drávában. 

2024. augusztus 31., 09:31

Szerző:

Második világháborús, 76 mm-es szovjet repeszgránátra bukkantak a Magyar Honvdéség tűzszerészei a barcsi Dráva híd közelében – tudatták a közösségi oldalukon. A bejegyzés tanúsága szerint a veszélyes robbantótestet a felszínre emelték az ezred katonái. 

Felszínre hozták 

A felszínre emelést követően Török László zászlós, tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy az eszköz szállítható állapotú, ami azt jelenti, hogy a gránátot nemsokára a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére viszik, ahol később megsemmisítik majd. A sonline.hu egyébként azt írja,hogy a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakembereinek egy csoportja először 2013 nyarán érkezett Barcsra, ugyanis a rendőrség akkor jelezte, hogy az alacsony vízállás miatt valószínűleg robbanótestet találtak a Dráva hídnál, a folyó medrében. Akkor a tűzszerészek alaposan átvizsgálták az érintett részt és valóban több, különböző típusú és gyártmányú második világháborús robbanótestet fedeztek fel. 

Korlátozták a forgalmat a Drávánál 

Gyalogsági lőszer, aknavetőgránát, kézigránát, tüzérségi gránát, és harckocsi ágyú gránát is volt a mederben. A feltárás akkor egy hétig tartott, a szakemberek mázsányi hadianyagot vittek el Barcsról megsemmisítésre. A mostani eset során egyébként a barcsi önkormányzat biztonsági okokra hivatkozva korlátozta a híd környékénen és szabadstrandjának forgalmát, ám a portál tájékoztatása szerint a munkáltaok augusztus 30-ig tartottak, így már újra lehet fürdeni a folyóban. 

 

100 kilós légibomba

Ahogyan arról lapunk is beszámolt néhány héttel ezelőtt egy 100 kilós légibombát találtak Pest vármegyében, Nagytarcsán. A Magyar Honvédgség akkor a közössi oldalán azt írta, a bombára egy építkezés során bukkantak rá. A bombát a tűzszerész járőr a helyszínen hatástalanította, amit ezt követően a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítottak.  A tűzszerészek nem sokkal korábban Esztergomnál is hasonló légibombát találtak, mint közölték Esztergomnál a Dunából mederkotrás közben került elő a 100 kilós légibomba. Arra a robbanóeszközre egy önürítő uszályba kotort sóderban bukkantak rá, szintén a helyszínen hatástalanították, majd szintén a honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.

(Kiemelt kép forrása: MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred)