Drámai a hiány, soha ennyi háziorvos nem hiányzott még a rendszerből

2019. február 19., 07:04

Szerző:

Az idei év első két hónapjában már több mint harminc háziorvosi és nyolc fogorvosi praxis üresedett meg, februárban 422 tartósan betöltetlen háziorvosi körzetet regisztráltak, az üres fogorvosi szolgálatok száma 255 volt – ismerteti a keddi Világgazdaság az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) adataira hivatkozva.

Ez újabb történelmi mélypont, ilyen sok háziorvos még sosem hiányzott a rendszerből.

Azért, hogy az alapellátás biztosítva legyen, az ÁEEK évről évre pályázatokat ír ki a praxisjogvásárlásra és letelepedésre. Az idén egy nemrégiben megjelent tender szerint összesen 1,25 milliárd forintra pályázhatnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján megjelent kiírás szerint a háziorvosi praxisjog vásárlásához maximum négymillió forint támogatás nyerhető el. A tartósan betöltetlen háziorvosi és fogorvosi körzetek letelepedési támogatására pedig az elnyerhető legmagasabb összeg 20 millió forint, amelyet a legalább öt éve üresen álló praxis betöltése esetén fizetnek ki. Az adatok szerint azonban a támogatásnak ebben a formában nem sok hatása van.

Hajléktalanok télen Debrecenben
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A helyzet még mindig Borsodban, Békésben és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb, ugyanakkor már Budapesten is háziorvoshiány van, a probléma pedig egyre súlyosbodik. Az ugyanis, hogy ennyi körzetet érint a hiány, nem azt jelenti, hogy ennyi helyen nincs orvos. Sokkal több településen ütközik ezáltal akadályba az ellátás.

A helyzet leginkább Észak-Magyarországon kritikus, ahol egy körzethez 4-5 település is tartozhat, emiatt pedig rengeteget kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. A betöltetlen 422 háziorvosi körzet így több mint hatszáz települést érint.

Ha egy körzet betöltetlen, a szomszéd körzet háziorvosa folyamatosan helyettesítésre kényszerül, és a saját körzete mellett el kell látnia egy másik körzetet is. Az érintett betegek helyben csak azokon a napokon jutnak ellátáshoz, amikor a helyettes orvos épp rendel a faluban.

A terhelés pedig folyamatosan nő: tizenhat év alatt több mint kétezerrel nőtt az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2000-ben 47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.