Brutális drágulás jön idén a strandokon

Átlagosan 40 százalékkal fizethetünk többet a főszezoni strandbelépőkért, mint egy éve ilyenkor.

2023. május 9., 16:17

Szerző:

Az első negyedév 15 százalékos elmaradást mutat a Covid előtti időkhöz képest – nyilatkozta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Világgazdaságnak. A várt bevétel elmaradásában nagy szerepe van az orosz-ukrán konfliktusnak is, mivel az orosz turisták hiányát sok gyógyfürdő megérezte.

Bár a valódi strandszezon még nem indult be, a strandok, fürdők fokozatosan kinyitnak, de a teljes kapacitással és az érezhető forgalommal csak június második felétől számolnak.  

Az viszont már most látható, hogy a belépőjegyek ára bár több lépésben, de összességében minimum 40 százalékkal drágul az idei évben. A strandbelépők ára 2 ezer forint fölé került az idén, Budapesten a történelmi fürdőkben pedig már 10 ezer forinthoz közelítenek az árak – írja a portál.

Ezzel együtt hosszú és forró nyárra készül a Fürdőszövetség és új rendezvényekkel igyekszik pluszbevételhez jutni, illetve új finanszírozási konstrukciók kidolgozását tervezik. Nehezíti a helyzetet a nagy fürdők által remélt uniós 50 milliárd energetikai felújítási forrás, a GINOP-os pályázatok elmaradása.

Új strandok, illetve fürdők nyílnak idén is, legközelebb Berettyóújfaluban és Győrben adnak át új létesítményt.

(Kiemelt kép: illusztráció – egy gyermek csúszdázik egy strandon a németországi Mainzban, 2013. augusztus 10-én. Fotó: Julian Stratenschulte / DPA/AFP)