Dömötör Csaba: A Balaton a legerősebb időszakát éli

Az államtitkár szerint idén rekordot döntött a turizmus Magyarországon.

2021. augusztus 10., 16:40

Szerző:

„Minden ellenkező állítás ellenére a Balaton a legerősebb időszakát éli” – írta közösségi oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden. Dömötör Csaba videóbejegyzésében arról beszélt, hogy júliusban rekordot döntött a turizmus Magyarországon, írja az MTI. A vendégéjszakák száma elérte az 5,5 milliót, ami 17 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

„Továbbra is a Balaton a legnépszerűbb célpont, amely most már négyévszakos vonzerőt jelent” – fogalmazott az államtitkár, sorra véve, hogy a kormány milyen beruházások támogatásával segítette elő a színvonal-emelkedést.

A balatoni strandokkal összefüggésben azt emelte ki, hogy mintegy felük szabadstrand, a partszakaszok hosszát tekintve kétharmaduk az. Az elmúlt években 17 Balaton-parti település 45 szabadstrandja újult meg kormányzati támogatással – mondta Dömötör.

A szálláshelyekről közölte, hogy a kormány a nagy, a közepes és a kis szálláshelyek megújulását is támogatja a Kisfaludy-programmal. Csak panzióból 137 újult meg az elmúlt években, és 5880 magán- és egyéb szálláshely megújításához nyújtottak támogatást. Rámutatott: sokan a járvány hónapjaiban tudták elvégezni a felújítást. Értékelése szerint a felújítások nemcsak a szolgáltatási színvonalat javítják, de bővítik a kínálatot is, ami fékezheti az áremelkedéseket.

A látnivalók közül kiemelte a szántódpusztai majorság felújítását, a harminc részből álló épületegyüttesben új múzeum, új élménypark és lovasprogramok is lesznek. Megújult a szigligeti vár is, kapuk és tornyok születtek újjá, új részek is épültek – közölte az államtitkár. Hozzátette: csak tavaly 180 ezren látogattak oda.

A parlamenti államtitkár jelezte, hogy bővülnek a közlekedési lehetőségek is: új motorvonatok állnak szolgálatba a Balatonnál, emellett megújul a balatoni bringakör, és jövőre elkészülhet a Balaton–Budapest 108 kilométeres kerékpárút.

(Kiemelt kép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a nemzeti konzultációról tartott sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.