Dőlnek ki a csontvázak a hódmezővásárhelyi szekrényből

2018. május 17., 17:45

Szerző:

Hódmezővásárhelyen az „alkotmányos költség” időnként meghaladta az 50 százalékot – közölte csütörtökön közös Korrupcióinfón tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. A két politikus a vásárhelyi beszerzéseket vizsgálta meg, erről számoltak be a sajtótájékoztatón, amiről a 24.hu is írt.

Hódmezővásárhely polgármestere nem sokkal beiktatása után feljelentést tett a város majdnem egymilliárd forintos hulladékkezelési beruházása miatt. Márki-Zay azt állította, hogy a korábbi fideszes városvezetés által lebonyolított, a kukásautók és a hulladék kezeléséhez szükséges egyéb járművek beszerzése becslések szerint 300 millió forinttal többe került a városnak a normális árnál. Ezt a pénzt egy olyan cég kaphatta, ami soha nem foglalkozott hulladékgazdálkodással.

A két politikus állítja, hogy százmilliós nagyságrendű lehetett a túlszámlázás a hódmezővásárhelyi térfigyelőrendszer kiépítésénél is. Hatalmas túlárazások történtek, a kamerahálózat egyes elemei valójában harmad-, negyedannyiba kerültek, mint amit kifizetett az önkormányzat. A környékbeli települések beszerzései bizonyítják, hogy a vásárhelyi ár töredékéért is el lehet végezni a munkát.

Az ipari kamerák ára átlagban 200 ezer forint volt, a speed dome kameráké viszont 6-700 ezer között, illetőleg e felett volt. Ezek a legdrágábbak között vannak a kategóriájukban. Az összár viszont nem a kamerák miatt volt ennyire magas, hanem a járulékos költségek túlárazottsága miatt – áll a Korrupcióinfó honlapján.

A városban három nagy tendert írtak ki négy év alatt a térfigyelőrendszer bővítésére, összesen 650 millió forint értékben.

Mindhárom beszerzésnél egyetlen ajánlatból választották ki a nyertes céget, ami meglepő módon minden esetben szinte fillérre pontosan eltalálta az előre becsült összeget. A beszerzések költsége majdnem teljes egészében az amúgy is milliárdos hiánnyal küzdő önkormányzat büdzséjét terhelte. Kameránként 2–3 millió forintot fizettek a vállalkozónak. Hadházy szerint azonban annyira túltolták a kamerák telepítését, hogy van olyan oszlop, amire hat darab kamerát is felszereltek, pedig ezekből kettő 360 fokban, vagyis minden irányban rögzít képet.

A túlárazást jól illusztrálja, hogy amíg 2013-ban 13 millió forintért szereztek be és szereltettek fel 12 ipari kamerát és 4 speed dome kamerát, addig 2017-ben már 94 millió forintot fizetett a város 23 ipari kamera és 8 speed dome kamera telepítésére. Pedig a technika ára nem nőtt különösebben, a kifizetett összeg viszont kameránként 3,6-szoros árnövekedést jelent.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.