Dolgozunk látástól vakulásig, mégis romlik az anyagi helyzetünk

A foglalkoztatottak 57 százalékának romlott az anyagi helyzete az elmúlt 12 hónapban, sokan a megtakarításokat élték fel.

2023. október 19., 07:05

Szerző:

A munkaerőpiacon aktív magyarok 24 százaléka úgy érzi, hogy az elmúlt 12 hónapban „jelentős romlott”, további 33 százalékuk szerint pedig „kicsit romlott” az anyagi helyzete – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített szeptemberi reprezentatív közvélemény-kutatásából.

A válaszadók 30 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban nem változott jövedelmi helyzete, de volt 12 százalék, akiknek javult. Bár a kérdés a szubjektív jövedelemérzetre kérdezett rá, a válaszokban nincs semmi meglepő, hisz szeptemberben ugyan a infláció 12,2 százalékra csökkent, de nem múlt el nyomtalanul az előző hónapok áremelési sokkja: az első nyolc hónapban a keresetek 15,2 százalékkal nőttek, de csak szeptemberben válthatott pozitívba a reálbérindex. Az első nyolc hónapban a kiskereskedelem forgalom 7,1 százalékkal csökkent, ez jelzi, hogy milyen mértékben csökkentek a reáljövedelemek, illetve zuhant a lakossági fogyasztás.

A Publicus felméréséből az is kiderül, hogy fogalkoztatottak 59 százaléka kapott béremelést az elmúlt 12 hónapban, vagyis 38 százalékuknál nem volt semmilyen bérrendezés. Ez utóbbi kategóriában az infláció miatt az elkölthető reáljövedelem egyetlen év alatt 15-20 százalékkal zuhant. Ahol volt béremelés, ott a válaszadók 39 százaléka 10 százalékos emelésnél kevesebbet kapott – vagyis a reáljövedelem még az ő esetükben is számottevően csökkent. Összességében a foglalkoztatottak 28 százaléka kapott 10-20 százalékos emelést, az ő esetükben beszélhetünk a reálbérek szinten tartásáról vagy minimális csökkenéséről, míg 5 százalékuk 20 százalékot meghaladó béremeléshez jutott, vagyis ők a recessziós és az inflációs sokk ellenére tovább tudták növelni elkölthető jövedelmüket.


A romló jövedelmi helyzet a munkavállalók vagyoni helyzetére is rányomta a bélyegét. A válaszadók 24 százalékának „jelentősen”, további 20 százaléknak „kicsit” csökkent a megtakarítása – derül ki a felmérésből. Ugyanakkor 39 százalékuk arról számolt be, hogy nem kellett a megtakarításaikhoz hozzányúlniuk, 12 százalékuknak nőttek, 3 százaléknak pedig „jelentősen” nőttek a megtakarításai az egy év alatt. 

Az elemzők szinte egyöntetű többsége szerint a recessziós és az inflációs válság már túljutott a mélypontján. Innen lassú javulás jön a következő hónapokban és 2024-ben – írja a lap.

(Kiemelt kép: Bazsó Bálint/168.hu)