Dobrev Klára: Diktatúra vagy demokrácia, mára leegyszerűsödött a kérdés

A DK miniszterelnök-jelöltje kijelentette: az orosz és kínai hitelről szóló szerződéseket fel fogja mondani az ellenzék, ha nyernek 2022-ben.

2021. május 10., 10:54

Szerző:

Az ország sok évtizedre történő kiszolgáltatottsága kínai és orosz hitelekkel egészen egyszerűen tarthatatlan, ezeket a szerződéseket a többi ellenzéki párttal egyetértésben fel fogjuk mondani 2022-ben - jelentette ki a Telexnek adott interjújában Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnökjelölt-jelöltje, aki hangsúlyozta: ez nem csak pénzügyi, hanem szuverenitási kérdés is.  

Dobrev kifejtette, nincs középút az orbáni politika és az ellenzék polgári demokratikus politikája között; diktatúra vagy demokrácia, mára leegyszerűsödött a kérdés - fogalmazott. Kiemelte: Gyurcsány és a DK a Fidesz legádázabb ellenfele már több mint egy évtizede, akiket Orbán szerint politikai értelemben meg kell ölni, ez azonban szerinte nem fog sikerülni. 

Az ellenzéki párt EP-képviselője, egyben az EP alelnöke arról is beszámolt, hogy ahhoz, hogy ellenzéki sikert hozzon a jövő évi választás, az Európa-párti nyugatos politikát erős többséggé kell szervezni Magyarországon. Ehhez Dobrev szerint "nem langyosság, hanem erő kell". 

Dobrev a vita fontosságát is hangsúlyozta, amelytől véleménye szerint az Orbán-rendszer az elmúlt több mint tíz évben megfosztotta az országot. "Egy normális demokráciában nem muszáj minden ügyben egymás torkának ugrani" - mondta, majd hozzátette: sokakkal ellentétben szerinte a gyűlölködés nem magyar sajátosság, sokkal inkább a kormánypártok műve. 

A Demokratikus Koalíció miniszterelnökjelölt-jelöltje szerint most emberek halnak bele a demokrácia és a megfelelő tájékoztatás, párbeszéd hiányába.

Kiemelte: Orbán rájött, hogy csak úgy tud választást nyerni, ha beszűkíti a közbeszédet. Véleménye szerint amennyiben ő vagy bármelyik ellenzéki politikus ugyanannyi nyilvánosságot kapna, mint Orbán, vagy csak elmondhatnák az ellenoldal álláspontját, akkor "Orbán Viktornak nemhogy kétharmada nem lenne, de választást sem tudott volna nyerni."

Dobrev Klára szerint a DK soha nem a vakcina származási helyét nézte, hanem kizárólag azt, hogy az erre a célra létrehozott és a politikától független szakhatóság bevizsgálta-e a vakcinát, vagy sem. Amikor a mostani kormány megbízható vizsgálati eredmények híján vásárol vakcinát, az olyan, mintha a magyarok életét feltenné a rulettre. Ez nem felelőtlen, hanem ez bűnös kormányzás - mondta.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)