Dobrev Klára: Aki szegény, annak kevesebb esélye van túlélni a koronavírust

Aki bűnös, bűnhődni fog – mondta a Demokaratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje.

2021. augusztus 10., 15:18

Szerző:

Dobrev Klára online sajtótájékoztatót tartott, amiben a 24.hu adataira támaszkodva elmondta, hogy 2020 decemberében és novemberében kétszer annyian haltak meg, mint az azonos időszakban egy évvel korábban. Mint mondta, mindez a kormány elhibázott járványkezelése miatt történt.

„Kétszer annyi nyugdíjas korú honfitársunk halt meg azért, mert a kormány nem volt hajlandó figyelembe venni a járványkezelés legelemibb szakmai szabályait sem” – mondta. Hozzátette, hogy az adatok szerint az elhunytak túlnyomó többsége azok közül került ki, akik szegények, akiknek a jövedelme, a nyugdíja nem érte el a 150 ezer forintot sem.

„Aki szegény ma Magyarországon, annak sokkal kisebb esélye van túlélni a koronavírus-járványt, mint az, akinek több jövedelme, magasabb nyugdíja van.” Hozzátette, hogy a DK korábban azt kérte a kormánytól, hogy legalább egyszeri 50 ezer forintos támogatást adjanak a nyugdíjasoknak, „hiszen az árak az egekben, és nem tudják kiváltani még az életmentő gyógyszereiket sem.” De süket fülekre találtak, aminek szerinte ez a gyászos adat az eredménye. Hozzátette, a kormány nem magától közölte ezeket az adatokat, hanem per útján jutottak hozzá. A végső számokat pedig nem is ismerik.

„De mindenkit biztosíthatok arról, hogy pontosan tudni fogjuk, hogy a válságkezelést hol rontották el. Pontosan tudni fogjuk, hogy hány honfitársunknak kellett feleslegesen meghalnia. Olyan életekről van szó, akiket meg lehetett volna menteni. Nagymamák, nagypapák, édesanyák és édesapák, akik még évekig itt élhettek volna közöttünk. Mindent nyilvánosságra fogunk hozni. És aki bűnös volt, az bűnhődni fog” – zárta sorait Dobrev.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. július 14-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.