Dobrev Klára és Szilvásy György is reagált az Elkxrtukban való szereplésére

A volt titokminiszter szerint a Fidesz a saját világát vitte vászonra, a valótlanságok miatt mérlegeli a per lehetőségét.

2021. október 23., 13:22

Szerző:

Szilvásy György, korábbi titokminiszter a Klubrádiónak nyilatkozva elmondta, mérlegeli a per lehetőségét, miután az Elkxtruk című filmben őt, Hann Endrét és Dobrev Klárát is nevesítették, utóbbinak pedig olyan mondatokat adtak a szájába, amelyek sosem hangoztak el. A volt miniszter szerint a Fidesz a saját világát vitte vászonra ezzel a filmmel, „2006-ban nagyjából így intézhették a beszéd nyilvánosságra hozatalát” – mondta. 

A Megbeszéljük című műsorban Szilvásy kifejtette, nem lepi meg az, amit filmről készült kritikákból lát, szerinte ugyanis

a történelemhamisítás nagy léptékkel ment eddig is, és most „a goebbelsi propagandagépezet újabb alkotásával” mintha teljessé tették volna. 

Kiemelte: Dobrev Klára filmbeli szerepe teljes kitaláció, a DK politikusának semmilyen szerepe nem volt a kormányzati intézkedésekben. Az egész szerepe kitaláció, egyetlen pici részletnyi alapja sincsen, bár a reálpolitikai célokat megérti mögötte.

A volt miniszter azt sem érti, hogy kerül bele Dobrev a filmbe. „Valamiféle tisztelet lehetett volna a készítőkben a realitás iránt”. Dobrev Klára egyébként az Indexnek nyilatkozva elmondta: „akár dokumentum-, akár művészfilmet csinálnak akárhány százmillióból, a hazugság attól még hazugság marad.” A film producere az előzetesben nevesítette rajta kívül Dobrev Klárát és Hann Endrét is. Szilvásy György ezért arról konzultál az ügyvédjével, hogy lehet-e ezen az alapon perelni. Hozzátette: a pereskedés nem személyes sérelme vagy a pénz miatt vetődött fel, hanem azért, mert ha szó nélkül hagyják, a történelem átírásához hozzá kell szokni. 

(Kiemelt kép: Dobrev Klára Facebook-oldala)