Dobrev Klára elbukott

A 444 szerint egyedül Dobrev nem jutott pozícióhoz a jelentkezők közül.

2021. december 16., 13:15

Szerző:

Szerdán, a ciklus feléhez érkezve, zárt ülésen szavaztak az Európai Parlament szocialista frakciójának képviselői az új vezetőik kilétéről. A pozíciókra összesen kilenc frakcióvezető-helyettest kellett megválasztani, és sokáig úgy is tűnt, hogy pont kilenc jelölt lesz. Az előterjesztés már meg is született, és már csak egy jóváhagyásra lett volna szükség, amikor Dobrev Klára tizedikként bejelentkezett. Emiatt pedig igazi szavazást kellett tartani. 

A 444 információi szerint végül a DK politikusa 66 szavazatot kapott, a legkevesebbet a jelöltek közül, így lemaradt a frakcióvezető-helyettesi pozícióról. A Dobrev után második legkevesebb voksot kapó horvát Biljana Borzan 73 szavazattal jutott be a testületbe.

A korábbi ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt újabb vereségénél azonban érdekesebb a szocialista frakción belüli harc az északi és a déli pártok között, ami már 2019 óta húzódik. A 2019-es EP-választás következtében ugyanis a déliek lettek a hangadók a képviselőcsoportban, a frakcióvezető a spanyol Iratxe García lett. Az SPD és holland szövetségesei már 2019 nyarán megpróbálták feltörni a mediterrán egységet azzal, hogy az olasz David Sassoli helyétt Dobrev Klárát akarták jelölni az EP alelnöki pozíciójára. Végül Sassoli mellé állt a frakció, de Dobrev így is kapott egy helyet.

A portál szerint Dobrev Klára az észak-déli küzdelemben évek óta az északiak oldalán vállal szerepet. Ez vezetett a mostani jelöléséhez és bukásához is a szocialista frakcióban, ami egyébként a második legnagyobb frakció, 146 fővel, amelyben 4 DK-s és egy MSZP-s képviselő van.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. július 14-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

17:04

Vasárnap néhány órára kisüthet a nap, ám a keleti országrészben erősebb felhősödés várható. Bár veszít az erejéből, erős marad a szél. Éjszaka a kemény fagyok is megérkeznek. 

2023. február 4., 16:55

A Magyar Orvosi Kamara meghatározta követeléseit, politikai és társadalmi konszenzust várnak el az ellátás javítása érdekében.  Követeléseik nyomatékosításaként a magyar orvosok képviselői úgy határoztak, nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon: a tagság eredményes tárgyalás hiányában a kórházak ügyeleteit biztosító önkéntes többletmunka felfüggesztése, az új háziorvosi ügyeleti szerződések aláírásának megtagadása és feladatellátási szerződéseik felmondása mellett dönt.