Dobrev Klára elbukott

A 444 szerint egyedül Dobrev nem jutott pozícióhoz a jelentkezők közül.

2021. december 16., 13:15

Szerző:

Szerdán, a ciklus feléhez érkezve, zárt ülésen szavaztak az Európai Parlament szocialista frakciójának képviselői az új vezetőik kilétéről. A pozíciókra összesen kilenc frakcióvezető-helyettest kellett megválasztani, és sokáig úgy is tűnt, hogy pont kilenc jelölt lesz. Az előterjesztés már meg is született, és már csak egy jóváhagyásra lett volna szükség, amikor Dobrev Klára tizedikként bejelentkezett. Emiatt pedig igazi szavazást kellett tartani. 

A 444 információi szerint végül a DK politikusa 66 szavazatot kapott, a legkevesebbet a jelöltek közül, így lemaradt a frakcióvezető-helyettesi pozícióról. A Dobrev után második legkevesebb voksot kapó horvát Biljana Borzan 73 szavazattal jutott be a testületbe.

A korábbi ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt újabb vereségénél azonban érdekesebb a szocialista frakción belüli harc az északi és a déli pártok között, ami már 2019 óta húzódik. A 2019-es EP-választás következtében ugyanis a déliek lettek a hangadók a képviselőcsoportban, a frakcióvezető a spanyol Iratxe García lett. Az SPD és holland szövetségesei már 2019 nyarán megpróbálták feltörni a mediterrán egységet azzal, hogy az olasz David Sassoli helyétt Dobrev Klárát akarták jelölni az EP alelnöki pozíciójára. Végül Sassoli mellé állt a frakció, de Dobrev így is kapott egy helyet.

A portál szerint Dobrev Klára az észak-déli küzdelemben évek óta az északiak oldalán vállal szerepet. Ez vezetett a mostani jelöléséhez és bukásához is a szocialista frakcióban, ami egyébként a második legnagyobb frakció, 146 fővel, amelyben 4 DK-s és egy MSZP-s képviselő van.

(Kiemelt kép: Dobrev Klára interjút ad a 168 Órának Budapesten, 2021. július 14-én. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.