Dobrev Klára: alkotmányellenesnek fogja nyilvánítani az alaptörvényt az új kormány

Erős és egységes árnyékkormányt szeretne.

2021. augusztus 31., 07:07

Szerző:

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kijelentette, hogy ha csak az egyszerű többséget szerzik meg, akkor is le fogják bontani az Orbán-rendszert. Dobrev Klára szerint, aki arra számít, hogy a tavaszi választások után béke lesz, az téved. Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel az áprilisi választások után, azzal az Orbán-rendszer fog leszámolni – mondta Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szerint egyértelmű felhatalmazást kell kérniük a választóktól, ezért is fontos, hogy erős és egységes árnyékkormánnyal vágjanak neki a választásnak.

A DK miniszterelnök-jelöltje úgy vélte, a választók számára egyértelművé kell tenni, hogy ha az ellenzéki összefogásra szavaznak, akkor azzal elfogadják azt is, hogy a következő parlament akár egyszerű többséggel is alkotmányellenesnek fogja kimondani a Fidesz által kétharmaddal elfogadott alaptörvényt.

Mint mondta, az új kormány még csak költségvetést sem tud módosítani az alaptörvény alapján, hiszen a költségvetési tanács leszavazhatja azt. Ezért ki kell mondani, hogy az alaptörvény alkotmányellenes – tette hozzá.  „Aki ránk szavaz, úgy szavazzon ránk, hogyha az egyszerű többséget szerezzük meg, akkor is le fogjuk bontani az Orbán-rendszert” – mondta.

Dobrev Klára úgy fogalmazott, „az Alkotmánybíróság, mint olyan, elveszítette alkotmánybíróság jellegét, ezért a parlament visszaveszi a jogköröket, innentől kezdve, minden olyan kétharmados jogszabály, ami kifejezetten azért hoztak létre, hogy a következő kormány ne kormányozhasson, azt alkotmányellenesnek tekintjük”. Hozzátette: a fideszes alaptörvény is tartalmazza azt a kitételt, hogy abban az esetben, ha valaki a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló tevékenységet végez, azzal mindenkinek kötelessége szembeszállni.

Arra a kérdésre nem tart-e attól, hogy ha a Fidesz elveszíti a választásokat, káosz lesz, és utcára hívják az embereket, úgy válaszolt: „sok mindenre felkészülünk, sokféle forgatókönyvet dolgozunk ki. Az, hogy lesz pár felbujtatott őrült, ezeket a 2002-es és 2006-os választások után is, mindig, mikor a Fidesz elveszíti a választásokat, bepróbálkozik” – mondta Dobrev.

A DK miniszerelnök-jelöltje elmondta, koalíciós árnyékkormányra készül, ez azt jelenti, hogy a koalíciós pártoknak kell jelölniük embereket. Arról is szólt, hogy a következő kormánynak erős, bátor politikusokból kell állnia, viszont a legfontosabb, hogy teljesen más stílusú kormányzás fog jönni áprilistól. El kell kezdeni tárgyalásokat folytatni az orvos kamarával, a pedagógusokkal, a civilekkel, a szakértőkkel – tette hozzá.

(Strasbourg, 2019. július 16. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd)