A fideszesek kétharmada egyetért a rezsinöveléssel

A fideszesek mindössze 13 százaléka nem ért egyet a rezsinöveléssel.

2022. augusztus 25., 12:53

Szerző:

A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán arról, hogyan fogadta a közvélemény a rezsiárakkal kapcsolatos változtatásokat, vagyis a rezsinövelést. Az aktív korú lakosság fele (49 százalék) szerint nem volt indokolt módosítani a rezsicsökkentés szabályain, kevesebb, mint egyharmad (30 százalék) szerint ellenben indokolt volt az ezzel kapcsolatos intézkedés – írja az Index.hu. A kutatásból kiderül, hogy a fideszes szavazók többsége egyetért a rezsinöveléssel.

Minél tanultabbak vagyunk, annál inkább elfogadjuk a döntést

A felsőfokú végzettségűek körében ugyanakkor már többen voltak azok, akik indokoltnak találták a rezsivel kapcsolatos változásokat (43 százalék), mint azok, akik indokolatlannak látták az intézkedést (37 százalék). Érthető, hogy azok körében, akik magukat úgy jellemezték, hogy anyagi gondokkal küzdenek, mindössze 15 százalék volt azok aránya, akik indokoltnak mondták a rezsiárak növelését, az önmagukat jómódúnak mondók között viszont 43 százalék volt ez az arány.

Még ennél is nagyobb különbségek mutatkoztak pártpreferencia szerint. A Fidesz szavazótáborának 61 százaléka indokoltnak látta a kormány rezsivel kapcsolatos intézkedéseit, a hatpárti ellenzéki összefogás szavazóinak 62 százaléka, a Mi Hazánk mozgalom szavazóinak pedig 63 százaléka ellenben indokolatlannak mondta ugyanezt.

A rezsicsökkentés bejelentett módosításával a 16-64 éves magyarok 52 százaléka egyáltalán nem ért egyet, 30 százalékuk csak részben ért egyet. A feltétel nélkül egyetértők aránya mindössze 8 százalék, 10 százalék pedig nem nyilvánított véleményt. 

A fideszesek 13 százaléka nem ért egyet rezsinöveléssel

A Fidesz szavazóinak körében mindössze 13 százalék azok aránya, akik nem értenek egyet a kormány intézkedésével. Ugyanakkor a hatpárti ellenzéki összefogás híveinek 75 százaléka, a Mi Hazánk mozgalom támogatóinak pedig 65 százaléka egyáltalán nem ért egyet a kormányzati lépéssel.

A megkérdezettek 57 százaléka szerint a kormány hibás gazdaságpolitikája és a költségvetés felelőtlen túlköltekezése az elsődleges, legfontosabb ok, ami oda vezetett, hogy a rezsicsökkentést nem lehetett tovább fenntartani.

(Kiemelt kép: A Magyar Posta kézbesítője okostelefonja segítségével rögzíti egy villanyóra adatait az egyik IX. kerületi, Toronyház utcai lakóházban 2013. január 8-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)