Diákok gyűjtenek aláírásokat, hogy több legyen a tanárok fizetése

Egy 12 pontos reformjavaslattal állt elő az ADOM Diákmozgalom.

2021. augusztus 1., 12:51

Szerző:

Növeljék a pedagógusok bérét! – áll az ADOM Diákmozgalom (korábbi nevén: Független Diákparlament) 12 pontos reformjavaslatában. Mint írják, ennek azért látják szükségét, mert a pedagógusok bére jelenleg nem tükrözi eléggé a munkájuk fontosságát. „Az alacsony bér alacsony megbecsültséget is jelent, így ez a szakma kevésbé vonzó a fiatalok számára, emiatt a pedagógus társadalom elöregedett és több ezer pedagógus hiányzik a rendszerből” – írták, hozzátéve: a pedagógus fizetéseket a 2014-es, akkor aktuális a minimálbérhez kötötték, ami 101.500 Ft, a mostani infláció miatt pedig csökkent ennek a reálértéke. „A mai fizetéseket ehhez mérten kellett volna emelni, ahhoz, hogy a reálértékük megmaradjon. Javasoljuk, hogy mindig az aktuális minimálbér szolgáljon vetítési alapul a pedagógus bérek kiszámításakor”– tették hozzá.

A mozgalom emellett kéri: a szabad tankönyvválasztást, egy felelős Oktatásügyi Minisztériumot, hatékony diákképviseletet, iskolai autonómiát, minőségi pedagógusképzést és rekreációt, az iskolapszichológusok számának növelését, 18 éves korig tartó tankötelezettséget, a nyelvoktatás fejlesztését, modern oktatást, 9 órás iskolakezdést és azt, hogy emeljék a szülői igazolások számát.

(Kiemelt képünk illusztráció: Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2020. május 6-án. Történelemből középszinten 64 342, emelt szinten 7073 érettségiző vizsgázik országszerte. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.Fotó:MTI/Varga György)