Deutsch Tamás: Gyurcsány Ferenc nyíltan antiszemita, rasszista és fajvédő nézeteket valló politikussal kötött választási szövetséget

Az európai parlamenti képviselő a baloldal Jobbikkal kötött szövetsége kapcsán intézett nyílt levelet több európai politikushoz.

2021. augusztus 11., 09:45

Szerző:

Nyílt levelet intézett Deutsch Tamás több európai vezető politikusnak szerdai facebook posztjában. Az európai parlamenti képviselő összeférhetetlennek ítélte a magyar baloldal és a szélsőjobboldali múlttal rendelkező Jobbik szövetségét.

„Aki Gyurcsányt támogatja, a rasszizmust és az antiszemitizmust támogatja!” – ezzel a mondattal kezdődött Deutsch Tamás levele. Véleményét arra alapozza, hogy az egységes ellenzék kialakulása csakis a Jobbikkal való megalkuvás révén volt lehetséges, amelynek a soraiban „nyíltan antiszemita, rasszista és fajvédő nézeteket valló politikusok találhatók”.
 
Deutsch Tamás sérelmezte, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) a jobbikos Tóth Pétert indítja Szegeden, akinek korábban nyíltan cigányellenes, homofób és antiszemita kijelentései voltak. Bírálta Gyöngyösi Márton koalícióban való szerepvállalását, aki korábban listázni szándékozta a magyar Országgyűlés zsidó származású tagjait. Valamint kritizálta, hogy a Budapestet “Judapestnek” nevező jobbikos Bíró László volt az ellenzék közös jelöltje a legutóbbi időközi országgyűlési képviselő-választáson.
 
A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője érthetetlennek tartja, hogy azok az európai vezetők, akik korábban nyíltan kiálltak a liberális értékek mellett most hogyan hallgathatnak „az európai történelem legsötétebb korszakát idéző, nyíltan rasszista és antiszemita jelöltek támogatásakor”