Der Standard-cikk a cigánygyilkosságok tárgyalásáról

A Der Standard következetesen foglalkozik a magyarországi romakérdéssel. Legutóbb Kathrin Lauer helyszíni riportban számolt be a gyöngyöspatai eseményekről – megjegyezve, hogy miközben az EU soros elnökeként Magyarország akciótervet fogadtatna el az európai romák érdekében, a magyar romák körében terjed a félelem a Szebb Jövőért nevű szélsőjobboldali polgárőrségtől. Másik cikkében a lap a cigánygyilkosságok ügyének bírósági tárgyalásáról tudósított, idézve a vádiratból a merényletek rasszista indíttatására és katonai pontosságú megtervezettségére vonatkozó minősítést. Az alábbiakban ezeket az írásokat közöljük dr. Gonda László fordításában.

2011. március 31., 11:35

Csemer Emma egy gyógyszeres csomagot vesz elő a kredencből: „Látja, amióta ezek itt jártak, mindennap ennyi nyugtatót szedek. Bennem él a félelem” – mondja a 47 éves asszony az osztrák újságírónak. Az „ezek” a „Szebb Jövőért” néven megalakított új polgárőrség fekete egyenruhás férfijait jelenti, akik csaknem három hétig „járőröztek” a helységben, és jelenlétüket éjszakai fáklyás felvonulással koronázták meg a gyöngyöspatai roma negyedben. „Gyertek elő, büdös cigányok” – üvöltötték Csemer Emma háza előtt is. A roma asszony a férjével és hat gyermekével él itt. A félelemtől ő és egész családja a szomszéd faluban lakó rokonokhoz menekült. Más roma családok is hasonló módon cselekedtek.

Hagyományos náci köszöntés

A „Szebb Jövőért” („Schönere Zukunft”) a magyar nácik hagyományos köszönése. A csoport március elején ezt a Mátra-hegység lábánál levő települést választotta ki akciója helyszínéül. Juhász Oszkár, a szélsőjobboldali radikális párt, a Jobbik („Die Besseren”) helyi vezetője hívta őket, mert állítólag elszaporodtak a lopások. A Jobbik csaknem egy éve jelen van a magyar parlamentben.
Ezzel Gyöngyöspata (ahol 2800 lakos él és ebből 450 a roma) válság-tűzfészekké változott. További tűzfészkek alakulhatnak ki. Az elkövetkező időszakban a Szebb-Jövőért–csapatok más településen is masírozni akarnak, legközelebb a Debrecen melletti Hajdúhadházán.

Gyöngyöspatán ezen a szombat délutánon érződik a feszültség. Csemer Emma háza előtt mintegy 200 roma gyülekezik, hogy békésen tiltakozzon a jobboldali radikálisok ellen. A legtöbben idegenek a településen, a Roma Polgári Egyesület (EKE) mozgósította őket. Tucatnyi, harci öltözetben levő rendőr is jelen van, hogy megakadályozzák a feltételezett erőszakot. Nyilvánvalóan hasonló okból szólították fel a roma szervezetek szimpatizánsaikat, hogy ne vegyenek részt ezen a tüntetésen. Farkas János, a helyi „vajda”, ahogyan a roma hagyományban nevezik klán főnökét, ma tüntetően elutazott: családja nem akar szóba állni a sajtóval.

Néhány száz méterrel odébb, egy ápolt előkertekkel díszített utcában lakik Juhász, a Jobbik helyi elnöke. Halálos fenyegetést tartalmazó névtelen levelet mutat, amelyet a postaládájában talált. „Ezek csaknem naponta megölnek valakit Magyarországon” - mondja Juhász. Az „ezek” a romákat jelenti. A Jobbik a romák elleni gyűlölet-propagandával került a parlamentbe. Mivel a jobboldali nemzeti kormánypárt, a Fidesz kétharmados többségével egyedül is változtathat és irányíthat Magyarországon, a Jobbik most nyilvánvalóan a gyönygyöspatai akcióhoz hasonló módszerrel akar magának ismét erős arculatot kialakítani.

A Jobbik híveihez sok, Juhászhoz hasonlóan fiatal, jól képzett ember tartozik. Az ékesszólóan beszélő, 35 éves családapa szeretné vinni valamire. Nemrégen fizette ki a házát, és ehhez három pénzkereső foglalkozása is volt. „Én hét éve nem voltam szabadságon” – mondta, „de ezek – és a romákra gondolt – munkanélküli segélyből élnek”. A Szebb Jövőért-csoport nem tett egyebet, mint amit más, Magyarországon állami támogatással működő polgárőrségek is teszek. Az ember csak „járőrözik”, és ha valami gyanúsat észlel, jelenti a rendőrségnek. „Nem vagyunk rasszisták” – állítja Juhász.

Időközben sok civil szervezet, köztük a romák mellett különösen elkötelezett TASZ-egyesület és az Amnnesty International is tiltakoztak a fasiszta jellegű polgárőrség ellen. A kormány azt nyilatkozta, hogy eltökélt szándéka megtartani az erőszak állami monopóliumát. Már csak azért is, mert az EU soros elnöki posztját jelenleg betöltő Magyarország azt az akciótervet tűzte zászlajára, hogy felszámolja a Közép-Európában honos cigányság hátrányos helyzetét. Ezt a tervet majd júniusban fogadják el az EU állam- és kormányfői.

Gazdasági potenciál

Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője, kidolgozott egy tervezetet, amelyet nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament, s amelynek legfontosabb eszköze a romák jobb oktatása, és a már régóta különböző európai programokban halmozódó pénzek célszerűbb felhasználása lehet. Járóka hangsúlyozza, hogy a romák integrálása mindenkinek gazdasági érdeke.

Jelenleg Magyarország lakosságának hat-nyolc százaléka roma. Magas születési arányuk és a nem-roma lakosság egyre nagyobb mérvű elöregedése miatt egyértelmű, hogy Magyarországon a munkaképes lakosság fele 2050-ben már roma lesz. Integrálásuk a munka világába akár hat százalékkal is növelheti a nemzeti összterméket.

Közben beesteledett Gyöngyöspatán. Hamarosan az utolsó autóbusz is elindul a közeli kisvárosba, Gyöngyösre. A roma felvonulás békésen befejeződött. A felvonulók imádkoztak és énekeltek, többek közt a magyar himnuszt is. De a béke törékeny marad. (

Der Standard, nyomtatásban 2011.03.29.)

Rasszista indíték, katonai pontosságú tervezettség

Hosszan elhúzódó nyomozás után most kezdte tárgyalni Budapesten a bíróság a romák ellen 2008-ban és 2009-ben elkövetett rasszista indíttatású gyilkosságsorozat ügyét. A Pest megyei Bíróság Thököly úti épületének tárgyalótermét teljesen megtöltötték a vádlottak és az áldozatok szimpatizánsai, valamint az újságírók, amikor maszkot viselő rendőrök elővezették a négy gyanúsítottat.

A négy férfit azzal vádolják, hogy hat roma haláláért felelősek. Öt esetben gyilkosság a vád. A vádlottak számlájára írják a Tatárszentgyörgyön 2009 februárjában elkövetett kegyetlen kettős gyilkosságot is. Akkor és ott az elkövetők először felgyújtották egy roma család házát, majd amikor a tűz elől az emberek kimenekültek a házból a tettesek rálőttek a családfőre, aki az öt éves fiát tartotta a karjában. Mindketten halálos lövést kaptak.

Nem eléggé radikális

A 90 oldalas vádirat nyomatékosan hangsúlyozza, hogy ezeket a tetteket rasszista indítékból „katonai gondossággal” tervezték meg. A gyanúsítottak közül ketten 2007-ben jelen voltak az azóta már betiltott „Magyar Gárda” megalakításakor, azonban ennek célkitűzései és módszerei nem voltak eléggé radikálisak számukra.

A négytagú csoportnak tagja volt egy egykori hivatásos katona is, aki korábban a nemzetközi békealakulat, a KFOR tagjaként tevékenykedett Koszovóban. Később pszichés problémák miatt a hadsereg katonai szolgálatra alkalmatlannak minősítette.

A vádirat szerint a kvartett 2007-ben egy besenyszögi vadász elleni rajtaütéssel indította az akciókat. Az volt a szándékuk, hogy elrabolják a vadász fegyvereit. A férfiak megkötözték a vadászt, feleségét és két gyermeküket. Hét vadászfegyvert, lőszert és egy mobiltelefont raboltak. Először csak félelmet akartak kelteni a romákban, de állítólag később már tervszerűen gyilkoltak. Az volt a céljuk, hogy etnikai konfliktust idézzenek elő, állítja a vád.

A Magyarország-szerte összesen kilenc roma település ellen elkövetett támadásokban állítólag 78 lövést adtak le, és 11 Molotov-koktélt dobtak a házakra. A hat halotton kívül tíz sebesült volt, akik közül öten egy ideig élet és halál között lebegtek. A gyanúsítottakat 2009. augusztus végén tartóztatták le. A most kezdődött eljárás során 160 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg. Az ítélet nyárra várható.(

Der Standard, nyomtatásban 2011.03.29.)

Fordította. Dr. Gonda László

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.