Nem lesz munkaszüneti nap december 24-e

Elutasította a Vállalkozásfejlesztési Bizottság Balassa Péter képviselői önálló indítványának tárgysorozatba vételét. Szenteste napjának munkaszüneti nappá nyilvánításáért a Jobbik politikusa törvényjavaslatot nyújtott be. A bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.

2023. szeptember 27., 20:59

Szerző:

A politikus szerint a magyar társadalom régóta várja december 24-e munkaszünetté nyilvánítását. Az általa ismert felmérés szerint a lakosság több mint 80 százaléka támogatja a kezdeményezést.

A Jobbik-Konzervatívok politikusa nem fogadja el a Fidesz érvelését, hogy a munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a gazdaságot, a versenyképességet. December 24-én ugyan a kereskedelemből folyik be a legtöbb bevétel, de vásárlásaikat az emberek más napokra is be tudják ütemezni – véli.

Balassa szerint a jelenlegi energiaválság idején kérdéses az is, hogy a kereskedelmi egységeknek a rezsiköltségek miatt megéri-e nyitva tartani ezen a napon.

Indoklása szerint alapvetően azonban egy értékválasztásról van szó: egy magát kereszténynek valló ország kormányának tekintettel kellene lennie a magyar családok azon igényére, hogy december 24-től 26-ig együtt tudjanak lenni. Ez az időszak legyen a békesség, a szeretet és a meghitt ünneplés időszaka – idézi szavait a 24.hu.

A javaslatot elutasító bizottságban kétharmados többségben vannak a fideszesek.

(Kiemelt kép illusztráció. 2022. december 24., Alsó-Szászország, Göttingen: a karácsonyfát egy motoros Mikulás figura, egy fényfüzér és karácsonyi gömbök díszítik. Németországban a szenteste a keresztények számára a sötétedés utáni ajándékozás napja lett. Fotó: N: Swen Pförtner/dpa)