Orbán Viktor régi barátjaként üdvözölte a visszatérő David Cameront

A kormányfő az X-en üdvözölte a volt brit miniszterelnök visszatérését a politikába. 

2023. november 15., 13:55

Szerző:

Hétfőn menesztette a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök. Utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert, a külügyi tárca élére pedig – általános meglepetésre – David Cameron volt miniszterelnököt nevezte kiOrbán Viktor kedden csatlakozott ahhoz az európai kórushoz, amely köszöntötte David Cameron váratlan visszatérését a politikába.

„A nehéz idők tapasztalt vezetőket igényelnek. Örülök, hogy egy barátságos és ismerős arcot látok a politika színterén” – írta Orbán az X-en.

A volt konzervatív 2016-ban mondott le, de emlékezetes maradt, hogy miniszterelnöksége idején problémás viszonyt ápolt az EU-val, főként a Brexit-népszavazás kezdeményezésében játszott szerepe miatt, amely évekig tartó feszültséget szült London és Brüsszel között. 

Cameron EU-ügyekkel szembeni bizalmatlansága többször is szimpátiára talált Orbánnal Viktor narratíváival. 2014-ben ők voltak az egyedüliek, akik Jean-Claude Junckernek az Európai Bizottság elnökévé történő megválasztása ellen szavaztak.

(Kiemelt kép: David Cameron leköszönő brit miniszterelnök 2016. július 13-án beszédet mond London központjában, a Downing Street 10. szám előtt, mielőtt a Buckingham-palotába ment volna lemondani. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)