Dámszarvast fogott egy horgász a Szentendrei Duna-ágon

A közel mázsás állatot nem volt könnyű a partra vonszolni, de már nem élt.

2023. november 11., 11:26

Szerző:

November 5-én, vasárnap délután a Szentendrei Duna-ágon egy horgász kifogott egy körülbelül 80-100 kilogramm körüli, már élettelen dámszarvas bikát. A tetem egy olyan területen akadt bele a horgász zsinórjába, ahol a sodrás egészen lelassul. Mint írta a Pecaverzum, valószínűleg az erős felszerelés (bojlis bot, vastag fonott zsinór) minden teherbíró képességére szükség volt a partra vontatáshoz, illetve, az utolsó métereken már a botot letéve, kézzel húzta be a kint lévő zsinórt. 

„Egész friss elhullás lehetett, mert a bomlásnak semmi jele nem volt rajta észlelhető, gyakorlatilag még szaga sem volt. Semmi külsérelmi nyomot nem lehetett rajta látni, ami lövés okozta sebzésre, gázolásra, barcogásban való küzdelem során vetélytárs általi szúrásra, vagy kutya esetleg aranysakál harapására utalt volna. Külön érdekesség a jobb agancsszáron az a hátrafelé növő rendellenes ág. Biztos nem volt kellemes neki, de semmiféle sérülést nem lehetett látni az alatta lévő bőrfelületen, még a szőrt sem koptatta ki” – fogalmazott egy horgász, aki szemtanúja volt az esetnek. 

Jókai Attila szerint nem mindennapi eset az ilyen, ugyanakkor az is biztos, hogy nem szökőévente egyszer fordul elő, hogy ilyen nagyobb testű vad-, esetleg háziállat egyede vízbe veszik, vagy a már kimúlt állat vízbe kerül. „Láttam már felpuffadt kecsketetemet lebegni az Északi-összekötő híd alatt a budai oldalon, ami a későbbiekben jó eséllyel végigcsorgott az egész fővároson” – számolt be egy korábbi esetről.

(Kép forrása: Pecaverzum)