Csőre Gábor Eszenyi Enikőről: Ha lenne lelkiismerete, távozna a Víg alapítványaiból

A Vígszínház egykori igazgatója elnökségi tagja maradt két, a színházhoz kötődő alapítványnak, amelyek összesen félmilliárd forint felett rendelkeznek.

2021. február 22., 11:40

Szerző:

A két, félmilliárd forint támogatás felett rendelkező alapítványt még Marton László hozta létre, amelynek tagjai Eszenyin kívül Hegedűs D. Géza és Magyar Péter, korábbi produkciós igazgató – írta meg a 24.hu.

„A Művészeti Tanáccsal egyeztetve felvetettük, hogy nyilvánvalóan gördülékenyebb lenne az alapítványok működése, ha a Vígszínház kötelékébe tartozó vezetői lennének” – nyilatkozta korábban Rudolf Péter igazgató, aki szerint kérésük nem talált meghallgatásra, így viszont a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. „Ezt csak a bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így” – tette hozzá.

Rudolf Péter arról is beszélt, az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre, a járványhelyzetben például támogatták a Vígszínház fiatal színészeit, viszont a pandémiás helyzet miatti támogatások, betegséghez köthető kifizetések most jóval nehézkesebbé váltak. Most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak.

A kialakult helyzetről Csőre Gábor, a Vígszínház társulatának tagja azt mondta: „Nem könnyű helyzet, nem is szerencsés. Morálisan megkérdőjelezhető ez a magatartás. Ha lenne lelkiismerete, lemondana, és átadná a helyét az új vezetésnek.”

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)