Brutálisan nagy kőszórást tervez lerakni egy befektető a csopaki vízparton

Egy kormányközeli üzletember 230 méter hosszan kőszórást tervez a vízbe Csopakon, ám az az önkormányzatnak erről nem szóltak.

2023. május 2., 14:57

Szerző:

Ambrus Tibor, a Balaton-parti település polgármestere azt mondja, a hatályos törvények szerint ha a vízen létesül valami, abba Csopaknak nincs beleszólása, mert az önkormányzati tulajdon a part és a tó találkozásánál véget ér. Most azonban egy befektető, Abronits Róbert „brutálisan nagy, 230 méteres kőszórást szeretne a parttól nem messze.”

A település vezetője külső szemlélőként figyeli az eseményeket, érdemi ráhatása nincs az építkezésre, miután az állam néhány évvel ezelőtt, 900 millió forintért magánkézbe adta az értékes vízparti szakaszt.

2020-ban úgy osztották volna ketté a területet a balatoni önkormányzatok képviselői, hogy csak a móló maradt volna Csopak használatában, a kikötő előtti vízparti, közpark besorolású rész viszont nem, de ezt a csopaki településvezető nem írta alá.

„Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari meg tudta venni a kikötőt, mi nem. Ennek egyetlen oka van, hogy nekünk nem ajánlották fel” – nyilatkozta Ambrus Tibor, hozzátéve, hogy szerinte mást tervezett a Bahart: a csopaki szakaszt mindig is eladásra szánták.

A másik három településen ugyanis csak a Bahart-hajók tudtak kikötni, ellentétben Csopakkal, ahol lehet magánkikötőt is építeni.

Abronits Róbert üzletember már megkapta a vízjogi engedélyt a 230 méteres kőszórásra, amiről a település vezetője csak utólag értesült. Amikor erre rákérdezett az illetékes hivatalnál, azt a választ kapta, hogy a terület nem érintkezik önkormányzati tulajdonnal.

Többször érte bántás a község első emberét azzal kapcsolatban, hogy nem akadályozta meg a kisajátítást. Ambrus Tibor azt mondja, az államtól nem lehetett megvenni a partmenti részt, most pedig egy magánvállalkozó tulajdona. Ahhoz, hogy Csopakhoz kerüljön a terület, a településnek fizetnie kellene nagyjából egymilliárd forintot. Sajnos, nincsen ennyi pénzünk – szögezte le a polgármester a 24.hu-nak.

Megoldásként az község első embere azt tervezi, hogy a településképi rendeletet kiterjesztik a vízfelületre is, a rendezési terv felülvizsgálatát kérik, és egy parkolórendeletet is megalkotunk. Azt szeretnék, hogy soha többé ne forduljon elő, hogy a fejük felett döntenek valamiről. „Azt hiszem, annak senki sem örülne, ha egy kőszórástól nem lehetne látni Csopakról a Tihanyi Apátságot” – mondta Ambrus Tibor.

(Kiemelt kép: Balaton, Fotó: Varga György / MTI)