Csődöt jelentett Magyarország egyik meghatározó sertésfeldolgozója

A hajdú-bihari Kurucz-csoport három cége jelentett egyszerre csődöt a múlt héten. 

2022. július 18., 09:31

Szerző:

A Kurucz Agro Mezőgazdasági Szolgáltató Kft., a Kurucz Farm Mezőgazdasági Kft. és a Pig-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyszerre jelentett csődöt a múlt héten  írta a 24.hu.

A cégcsoport bőven 10 milliárd forint feletti forgalmú szereplő volt a sertéspiacon, továbbá a kormány is több milliárd forinttal támogatta a múltban. A vállalkozás sertéstartással kezdte, de mostanára a teljes vertikumot kiépítette a takarmánytermesztéstől a vágóhídon és húsfeldolgozón keresztül a lacikonyháig. A honlapjuk szerint 3500 hektár földön gazdálkodnak 45 ezer tonna takarmány, nyolc sertéstelep, 8 ezer koca, 140 ezer hízó, 6 millió adag étel.

A cég 6,7 milliárd forint árbevételt könyvelt el és ehhez képest méretes, 653 millió forint veszteséget mutatott ki. Az összes tartozás a múlt év végén közelítette a 4,9 milliárd forintot, ennek a nagyobb része, 3,5 milliárd forint rövid lejáratú, éven belül fizetendő tartozás volt.

Ifjabb Kurucz Ferenc a portálnak elmondta, hogy mi okozta a csődhelyzetet. Megnehezítették a termelést az afrikai sertéspestis okozta piaci zavarok, a Covid-19 pandémia, az ellátási láncok zavarai és a drasztikus áremelkedések. Továbbá mélyrepülésben vannak a sertésárak.

A csoport honlapján már megjelentek a hirdetmények, ezek szerint szeptember 27-28-29-én nagyüzem lesz a sárrétudvari központban: egymást követő napokra hívták a három cég hitelezőit csődegyezségi tárgyalásra, most a hitelezőknek 30 napjuk van, hogy bejelentkezzenek az eljárásba.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)