Csintalan meghatódva közölte, hogy kegyelmet kért Budaházy társainak, azoknak, akik szétverték

Kegyelmet kap Novák Katalintól a Hunnia-ügy maradék három elítéltje is, maga Csintalan Sándor kezdeményezte, mert igazságtalan Budaházy szabadlábon van a többiek meg nem. Szerinte régen megbűnhődtek, az is lehet hogy ártatlanok. 

2023. november 16., 13:42

Szerző:

„Igazságtalanság velük szemben, ha nem kapnak kegyelmet” – mondta Csintalan Sándor Skrabski Fruzsina filmrendező, producer Más világ című podcastjében az úgynevezett Hunnia-ügy, ismertebb nevén Budaházy-ügy köztársasági elnöki kegyelemben még nem részesült három vádlottjáról – írta meg a Demokrata. Csintalan Sándor, akit 2007. december 11-én négy támadó vasrudakkal a háza garázsában összevert csütörtök délelőtt, korábban levelet írt Novák Katalin köztársasági elnöknek, akit arra kért, hogy adjon kegyelmet a megverése és kifosztása miatt még börtönben lévő három elítéltnek.

A Gulyáságyú Média a Sándor-palota előtt rögzítette, ahogy Csintalan Sándor kijön Novák Katalintól és meghatódva közli – bár a videóból alig érteni valamit – kegyelmet kaptak. 

A terrorcselekményekkel megvádolt Budaházy György és vádlott-társainak többsége 16 évig húzódó, számos jogsértéssel és kétellyel terhelt eljárás, majd megkezdett fegyházbüntetés után tavasszal végrehajtási kegyelemben részesült Novák Katalin köztársasági elnök döntése nyomán. Három vádlott-társuk azonban, miután esetükben még nem született jogerős ítélet, november 2-án áll a Kúria tanácsa elé. A hármak elleni egyik vádpont Csintalan Sándor megverése. Ezzel először egy egészen más elkövetői kört vádoltak meg, később a Hunnia-ügy terheltjei közül egészen másokat gyanúsítottak meg vele, végül – egy vádalkut kötő tanú hallomásokból levont következtetése alapján – a még ítéletre váró három embert vádolták meg az elkövetéssel. Közülük ketten családos emberek, közösségük hasznos tagjai, dr. Szücsi Frigyes ma már nemzetközi elismertségű régész, az avar kor egyik legkiválóbb hazai szakértője.

Kegyelmi ügyük mellett a sokan, köztük ismert közszereplők is kiálltak. Egyikük Skrabski Fruzsina filmrendező, producer, akinek Más világ című podcastjében nemrég maga Csintalan Sándor is azt mondta, hogy a három terheltnek kegyelmet kell adni. Véleménye szerint elképzelhető, hogy ártatlanok ülnek a vádlottak padján. 

(Kiemelt képünkön: Csintalan Sándor. Fotó: Wikipédia)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.